Magyarország újra kiállt Izrael mellett az ENSZ-ben — Heti Grün

Baljós német árnyak és népszerűtlen Biden. Demográfiai problémák és embertelen jogok. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Interjúk

Összeállt az új német kormány, megalakult a „közlekedésilámpa-koalíció”. A várható politikájukról, illetve a választás tanulságairól Norman Gutschow-val, a CDU, avagy a Kereszténydemokrata Unió parlamenti (Bundestag) tanácsadójával, a berlini Konzervatív Könyvtár korábbi igazgatójával beszélgetett Gönczi Róbert. Az interjú itt olvasható.

Ed West, brit író, újságíró Megyeri A. Jonatánnak beszélt a demográfiai hanyatlásáról, kicserélődő európai népességről és a wokeness-ről. Az interjú itt olvasható.

Grégor Puppinck lapunknak beszélt arról, hogy miben különböznek a klasszikus emberi jogok, a megsokasodott „új emberi jogoktól”, hogy mit gondol a kóser vágás elleni luxembourgi döntésről, és hogy mit gondol a szlogenről „az én testem, az én döntésem”. Az interjú itt olvasható.

Németország 

Az eljövendő szociáldemokrata, zöld, szabaddemokrata koalíció programja a társadalom és a gazdaság teljes átépítését veszi célba. Krisztina Koenen írását itt olvashatja.

Amerika

Biden népszerűsége mára drámaian lecsökkent, az elmúlt hónapokat külpolitikai és határvédelmi kudarcok, tomboló COVID-járvány és drasztikusan emelkedő infláció jellemezték. A mérsékelt politizálás ígéretét felváltotta a Demokrata Párt radikális baloldali szárnyának tett számos gesztus, a Biden-adminisztráció a COVID-járvány megállítására tett ígéretei nagy részben beteljesületlenek maradtak. Zsiros Egon elemzését itt olvashatja.

Franciaország

Macron úgy européer, hogy egyrészt tudatosan beszél a patrióta, esetenként nacionalista jobboldali közönséghez, másrészt – ahogy jórészt elődei is – az Európai Uniót ő is az elveszett francia nagyhatalmiság meghosszabbításának tekinti. Soós Eszter Petronella írását itt olvashatja.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk: 

A hét legolvasottabb cikke Magyarország kiállása volt Izrael mellett az ENSZ-ben. A cikket itt olvashatja.

Ajánlatunk az előző hétről:

„Ha nem állunk ki a tradícióinkért, akkor nem lesz jövőnk” — Yoram Hazony a Neokohnnak

Az izraeli filozófus a Neokohnnak elmondta, hogy miért fontos, hogy a konzervatívok vállalják a küzdelmet a szélsőséges ideológiákkal szemben. Hajdú Tímea interjúja.