A jó szándék nem elég — Heti Grün

Antiszemita konteók és mindent feladó ellenzék, bajba került történész és jószándékú Oslo. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Interjú

Talán nincs ember hazánkban, aki ne ismerné Zacher Gábor toxikológust, aki a Neokohnnak adott exkluzív interjújában beszélt a koronavírussal kapcsolatos konteókról, arról, hogy miért járhat Izrael élen a járványkezelésben és hogy ismeri-e családfáját, amelyben megtalálható a Sacher tortát kifejlesztő Franz Sacher, zsidó cukrászmester is. Megyeri A. Jonatán, lapunk főszerkesztőjének interjúja.

Belföld

Az ellenzék mindent felad a Jobbikkal való összefogásában, eközben az a narratíva is sántít, hogy a Mi Hazánk képviselné a tisztességes nemzeti radikalizmust – erről szól Gyenge Dániel véleménycikke.

Laczó Ferencnek meggyűlt a baja a zsidókkal: nem sokan értékelik, hogy „gyarmatosítónak” tartja Izraelt, ellenben annál többen kritizálják. A történész védi magát, szerinte ő elutasítja az antiszemitizmust, mert már írt a holokausztról. A Laczó-botrány főbb lépcsőit összefoglalónkban találják.

Kultúra

Egy norvég villában kezdődtek el 1993-ban az Oslói-béketárgyalások, amelyeknek kezdeti sikere szinte irracionális eufóriát eredményezett, a gyakorlati megvalósítás azonban véres kudarcba fulladt. A kézfogáshoz vezető út eddig ismeretlen előzményeiről szól az HBO új filmje, az Oslo. A filmről lapunk szerkesztője, Hajdú Tímea írt ismertetőt.

Mindenki tapsol a kóser szexnek – Heti Grün

Öröklő Bennett és józan németek, közellenség kiéneklők és zsinagógaavatás, kóser szex és tapsoló antikapitalisták.