Laczó Ferencnek meggyűlt a baja a zsidókkal

Nem sokan értékelik, hogy „gyarmatosítónak” tartja Izraelt, ellenben annál többen kritizálják. A történész védi magát, szerinte ő elutasítja az antiszemitizmust, mert már írt a holokausztról.

Laczó Ferenc történész, a Maastrichti Egyetem professzora – akinek korábbi, Izraellel szemben egyoldalú interjújáról itt írtunk – vitacikket írt az Azonnali nevű hírportálra.

Ebben „gyarmatosítást” emlegetett Izrael kapcsán, és arról beszélt, hogy a palesztinokkal szemben, akik „az áldozatok áldozatai”, „új Spártát” csinál Izrael.

Laczónak Robert C. Castel, lapunk alkalmi szerzője írt válaszcikket, melyben frappáns választ adott a történésznek:

„Hogy miről is szól valójában Laczó Ferenc metanarratívája? Természetesen Laczó Ferencről. Arról, hogy az egész világnak tudnia kell, hogy ő, Laczó Ferenc ellenzi a „kirekesztő nacionalizmust” és arról, hogy ő, Laczó Ferenc egy erényes ember.”

Laczó védelmére olyan neves szerzők siettek, mint az Izrael korábban „népirtással” vádoló Tóth Csaba Tibor, az Azonnali szerzője, de mentegető interjút készítette Parászka Boróka erdélyi baloldali újságíró is. (Mondjuk ugyanezen Parászka korábban egy olyan német baloldali politikust méltatott a műsorában, aki tüntetőleg kiment a teremből, mikor Simon Peresz akkor izraeli elnök 2010-ben felszólalt volna egy német holokauszt-megemlékezésen).

Laczó ezen kívül angol nyelvű állásfoglalást tett közzé Academia.edu oldalán, melyen reagált portálunk egy korábbi publicisztikájára.

Itt arról beszélt, hogy bár ő maga nem zsidó, de az antiszemitizmust igenis elítéli. Szerinte ő „csak annyit” mondott, hogy Sorost nem szeretik Izraelben (noha valójában arról is beszélt, hogy a palesztinokat valamifajta sérelmek érik, és hogy ezért főleg Izrael a felelős – a Hamászról valahogyan elfeledkezett).

A történész azt is fájlalta, hogy a róla szóló vitát összefoglalta angolul és hollandul a Magyar-Izraeli Média Center Egyesület.

Történész vagy sajtószóvivő?

Laczó Ferenc egyoldalúsága már-már azt a benyomást kelti, hogy megszólalt a Hamasz szóvivője. Horváth Sz. Ferenc írása.