Az utópiák sorsától az abortuszvitáig — Heti Grün

Francia antiszemiták és széttört poharak, Jeszenszky a szabadságról és Székely püspök a zsidó-keresztény értékekről, jobbikosok mögött a DK és az utópiák sorsa. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Antiszemitizmus

April Benayoum, a Miss Provance, az idei francia országos szépségverseny második helyezettje, az első udvarhölgy. Elég volt naívan kiejtenie a Miss France döntőjében, tavaly december 19-én a bemutatkozása során azt, hogy az apukája izraeli – azon nyomban egy hatalmas antiszemita uszítás és rágalomörvény öntötte el a francia Twittert. Steiner Sarah Copier írása itt olvasható a témában.

Jiddiskeit

Egy zsidó esküvőről most már nemcsak a férj, vagy feleség, a rendezvény vaskos számlái és jó esetben az ajándékok ( jobb esetben pénz vagy csekkek) maradhatnak meg. Hála a frissen alapított francia Mazel Kossnak, a szertartás során széttört pohár darabjai is méltó helyre, és nem pedig a kukába kerülhetnek. Steiner Sarah Copier erről is írt Párizsból.

Interjú

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter a Neokohnnak adott interjújában az Európára leselkedő veszélyekről, a béke és a demokrácia lényegéről beszélgettünk, de szóba került a külügyminisztersége alatt megvalósított Horthy-újratemetés és hogy mikor és milyen körülmények között került ki a pártból az antiszemita nézeteiről is híres Csurka István. Főszerkesztőnk, Megyeri A. Jonatán írása itt olvasható.

A zsidó keresztény-értékrend fontosságáról, teológiai egyezésekről és modern erkölcsi problémákról is kérdeztük Székely János szombathelyi megyéspüspököt. Csókási Annamaja interjúja egy sorozat része, melyben keresztény egyházi és világi közszereplőket kérdezünk a zsidó-keresztény értékrendről.

Belföld

Lapunk továbbra is foglalkozik az ellenzéki összefogás antiszemitákat mosdató eseteivel. A jobbikos Pál Gábor korábban kiállt Gyöngyösi Márton listázása mellett is, és Csatáry Lászlót sem tartotta háborús bűnösnek, most mégis a DK indítja. A DK továbbá beállt a Simon Wiesenthal Intézetet betiltani akaró jobbikos Szilágyi György mögé.

Laczó Ferenc cikke Izraelről méltatlan egy eszmetörténészhez, nélkülözi ugyanis a szükséges érvelés elvárható cizelláltságát, differenciáltságát. Horváth Sz. Ferenc vitacikke itt olvasható.

Amerika

Az abortuszt ma már a nyugati világban a nők alapvető jogának tekintik, de az etikai kérdések ezzel nem szűntek meg. Hajdú Tímea, lapunk szerkesztője felteszi a kérdést: véget ér-e valaha az abortuszvita?

Történelem

A Novocserkasszkban 1962 június 2-án történt, 22 halálos áldozattal járó, évtizedekig eltitkolt mészárlásról viszonylag sokat tudunk. A Szovjetunió felbomlása után az Oroszországi Föderáció Legfőbb Katonai Ügyészsége büntetőjogi eljárást indított a vérengzést elrendelők ellen. Persze, akkor már a fő bűnösök, Nyikita Hruscsov, az SZKP egykori főtitkára, és az általa helyszínre küldött párt és KGB-vezetők már rég halottak voltak, így aztán senkit sem voltak felelősségre. Pelle János írása itt olvasható.

A felébredt antiszemitizmustól az aprócska terrorig — Heti Grün

Magyar-német tábori rabbitól az európai lelkiismeretig, az amerikai válságtól a felébredt antiszemitizmusig, Hamász-párti tüntetéstől az araszoló DK-ig.