A felébredt antiszemitizmustól az aprócska terrorig — Heti Grün

Magyar-német tábori rabbitól az európai lelkiismeretig, az amerikai válságtól a felébredt antiszemitizmusig, Hamász-párti tüntetéstől az araszoló DK-ig. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Magyar zsidóság

A németországi Raawi zsidó portál jelentette, hogy száz év után először zsidó lelkészi szolgálat indul a német hadseregben. A tábori rabbinátus június 21-én kezdi meg munkáját, vezetője Balla Zsolt, lipcsei rabbi lesz, aki a Neokohnnak beszélt a kinevezésről.

Mintegy 150 ember gyűlt össze az „izraeli elnyomás” ellen és a palesztinok melletti szolidaritásért. Helyszíni riportban írtunk a múlt heti budapesti palesztin tüntetésről.

Történelem

Egyetlen európai országnak sem tiszta a lelkiismerete a holokauszt miatt, még azoknak sem, akik a második világháborúban semlegesek maradtak. Kovács Szabolcs új könyvéről Pelle János írt recenziót.

Amerika

Jonathan S. Tobin, az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb amerikai zsidó hírportál, a Jewish News Syndicate főszerkesztője. A múlt héten, még az Izrael és a gázai Hámász között bejelentett tűzszünet előtt készített interjúnkban Megyeri A. Jonatán beszélgetett Jonathan Tobinnal a gázai feszültségről, a nemzetközi közvéleményről és az amerikai politikában tapasztalható, ideológiai változásokról.

Az Egyesült Államokban már 2014-es gázai konfliktus során is előfordultak antiszemita incidensek, Izrael-ellenes megnyilvánulások, de a jelenlegi konfliktus nyomán kitört erőszakhullám és közhangulat semmi korábbihoz nem hasonlítható. Hajdú Tímea, lapunk szerkesztője megírta, hogyan ébredt fel az antiszemitizmus az Egyesült Államokban.

Belpolitika

Jobbikos jelölt mögé áll be a DK a dunaújvárosi előválasztáson, maga Gyurcsány Ferenc is méltatta Kálló Gergelyt. Lapunk összeállításban írta meg, hogyan araszol a DK az antiszemiták felé.

Rakéták árnyékában — Heti Grün

Terrorhullám Izrael ellen és izraeli ellencsapások, anticionista baloldali sajtó idehaza és spanyol választások, mindent Sarah Halimi esetéről és likudos interjú.