Aprócska terrorozással és nagy bulival demonstráltak Izrael ellen Budapesten (VIDEÓ)

A Neokohn munkatársa

Egy “Izrael Auschwitzot csinál Gázában”-felirattól és “Izrael terrorista állam”-csatakiáltásoktól eltekintve békés, piknik-hangulatú esemény volt Budapesten az idei év egyik első szabadtéri külpolitikai rendezvénye, amelyen mintegy 150 ember gyűlt össze az “izraeli elnyomás” ellen és a palesztinok melletti szolidaritásért.

Feltűnően nagy rendőri biztosítás mellett gyűltek össze az emberek szerda koraeste a budai Bem téren, ahol egy három órás tavaszi eseménynek is beillő, táncos, énekes rendezvénnyel emlékeztek a legutóbbi palesztin-izraeli konfliktusra. A “Demonstráció a palesztin népért és az izraeli megszállás ellen” elnevezésű eseményre a Facebookon toborozták közönségüket.

A külügyminisztérium előtti téren, Bem József szabadságharcos tábornok szobra alatt gyülekezőket a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesületének elnöke köszöntötte. Aref Mohamed háláját fejezte ki Magyarországnak azért, mert szerinte “a magyar nép mindig is arról tett tanúbizonyságot, hogy elkötelezett a palesztin ügy mellett”.

Az aktivista ugyanakkor kiemelte, hogy csalódottan vették tudomásul Szijjártó Péter külügyminiszter “egyoldalú kiállását Izrael mellett”, amely szerinte sértő és igazságtalan a palesztinokkal szemben. Mint arról a Neokohn is beszámolt, az EU tagállamai közül egyedül Magyarország fogalmazta meg markánsan egyértelmű támogató állásfoglalását Izrael mellett.

Elégedetlenségük jeleként a magyarországi palesztinok egy petíciót juttattak el a külügyminisztériumnak, amelyben azt kérik, hogy vizsgálják felül álláspontjukat.

— ismertette a 45 évvel ezelőtt mérnöki tanulmányok miatt Magyarországot választó Aref Mohamed, aki tudósítónknak arról mesélt, hogy a mintegy 500 fős magyarországi palesztin közösségük elítéli az erőszakot. “A béke híveiként abban bízunk, hogy véget érnek az palesztinokat súlytó igazságtalan kitelepítések, és végre létrejöhet önálló államunk, és a palesztinok békességben élhetnek majd a zsidó nép mellett”.

Szerinte a Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász jó munkát végez, és azon munkálkodik, hogy békét teremtsen népe és Izrael között. Arról, hogy a választásokat sokadik alkalommal elhalasztó politikus és terrorista szervezete mennyiben tehető felelőssé a legutóbbi több mint 200 halálos áldozatért, nem kívánt véleményt formálni.

Sajnálom azokat, akik eljöttek ide ellentüntetni. Szomorú, hogy nem látják azt, hogy meg vannak tévesztve. Felesleges volt nekik itt provokálni.

— vélte az itteni palesztinokat képviselő szervezet vezetője arról a TEV (Tett és Védelem Alapítvány)-aktivistákból álló 10-12 fős társaságról, akik a tér mellett gyülekeztek, velük azonos létszámú rendőri erősítéssel elkülönítve.

Az ellen-demonstrálók között volt aki izraeli zászlóval érkezett, de a két csoport között nem alakult ki semmilyen valós feszültség, ezzel együtt a rendőrség minden TEV-est igazoltatott.

Az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség)-álláspontjával azonosulunk, és azt valljuk, hogy antiszemitizmusnak számít az is, ha Izraelt démonizálják, elnyomó, terrorista nemzetként hivatkoznak rá, és összemossák más elnyomó rendszerekkel. Aki ma Magyarországon ezt nyilatkozza Izraelről, annál feltételezhető az antiszemita motiváció.

— vélte a rendőri igazoltatást követően Szalai Kálmán a TEV titkára, aki tudósítónknak azt mondta, hogy az elmúlt napok Izrael-ellenes nemzetközi megmozdulásait kísérő attrocitások miatt a magyar zsidó közösségben is kialakulhat félelemérzés akkor, ha Izraelről tömegek előtt beszélnek terrorista államként.

TEV-es tömörülés

A tudósító tapasztalata szerint a Bem téri – alapvetően egyetemista korúakból verbuválódott — gyülekezet összességében nem nevezhető antiszemitának, sőt, többen olyan feliratokkal is érkeztek, amelyeken ez szerepelt: “Ha rasszista vagy antiszemita, akkor nem tartozik közénk, nem képviseli a mi érdekeinket”. Ezzel együtt egy jemeni diáknál a következő szöveg lapult:

“Izrael Auschwitzot csinál Gázában. Éljen sokáig Palesztina”

A táblát tartó fiatalembertől megkérdeztük, hogy milyen formában gondolja legitimnek az összehasonlítást, például tud-e arról, hogy vajon lehetnek-e zsidók által üzemelt gázkamrák Gázában? Szerinte nincs rá bizonyíték, hogy nincsenek…

A válaszadó ártatlan korát tiszteletben tartva inkább másokkal próbáltunk szóba elegyedni. Mosolygósan fogadták kérdéseinket például azok az indonéz diáklányok, akik büszkén mesélték, hogy országuk “helyesen nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat egy nemzetközi jogsértéseket elkövető, elnyomó állammal”.

Egy Gázában született lány arról beszélt nekünk, hogy bár odamenne a TEV-es ellentüntetőkhöz palesztin zászlajával, de semmi értelmét nem látja annak, hogy szóba is elegyedjen velük, mert “nincs miről beszélni azokkal, akik olyan elnyomók mellett vannak, akik elrabolták a földjeinket és katonáikkal gyerekeket gyilkolnak”.

A tüntetők mellett szolidaritást vállalva pár tucat magyar állampolgár is megjelent. A közös zászlólobogtatás mellett voltak akik palesztin dalokat is énekeltek. Így tett az a székesfehérvári hölgy is, aki egy palesztin étterem üzletvezetőjeként azt mondta, hogy a “szabadság melletti kiállása” és sok arab barátja miatt jött el. A vele érkező barátja – szintén palesztin sálba burkolózva – arról beszélt, hogy azért jött, mert érdekli, hogy lesz-e zászlóégetés…

Szerencsére csalódnia kellett, mert bár az egyik aktivista sok egyéb lelkesítő rigmus közepette hangosan kurjantotta a mikrofonba, hogy “a folyótól a tengerig szabad lesz Palesztina” (ergo Izrael el fog tűnni a térképről…), és “Izrael egy terrorista állam”, ezt a szómágiát eltekintve nem volt semmi más megbotránkoztató a szerdai összejövetelen.

A huszonéves alkalmi szónok/hangulatfelelőstől megkérdeztük, hogy

a 11 nap alatt  több mint 3000 rakétát Izraelbe lövő palesztin terroristák ellen fellépő zsidó államot milyen megközelítésben véli „terroristának”?

Miután kiderült számára, hogy válaszának egy tudósításban adnánk teret, inkább nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. Az egyik szervező, egy tunéziai származású egyetemista lapunknak azt mondta, hogy szóltak előre, hogy ezeket a rigmusokat lehetőleg mellőzzék a beszédekből.

A tömeg a dinamikus csoportos táncok után békésen összepakolt, és este hét óra magasságában hazaindultak, hogy a szervezők még előtte mindenkit emlékeztessenek arra, hogy szombaton a Deák térre várják szimpatizánsaikat, ahol “Együtt az izraeli terror ellen” címmel tartanak újabb megmozdulást.

Nem elég a kép? Nézze meg a Tett és Védelem Alapítvány által készített videót az eseményről:

Videó: TEV