A francia Twitteres antiszemiták nem kímélik a szépségkirálynőt

April Benayoum, a Miss Provance, az idei francia országos szépségverseny második helyezettje, az első udvarhölgy. Szép és intelligens, kívülről fújja a világ összes fővárosát, összeszedi a tengerparton a szemetet, mert fontos neki a környezetvédelem, ráadásul az ötvenes évekbeli Miss Marseille, a szépségkirálynő Georgette Ivaldi unokája.

Egészen addig volt a francia nézők kis kedvence, ameddig nem kezdett el beszélni családja apai ágáról. April apukája, Didier Benayoum ugyis lehet a lakhelyük, Aix-en-Provance melletti kisebb város, Éguilles dandár csendőrségének főparancsnoka, de származását tekintve olasz izraeli. Aprilnek pedig elég volt naívan kiejtenie a Miss France döntőjében, tavaly december 19-én a bemutatkozása során azt, hogy az apukája izraeli – azon nyomban egy hatalmas antiszemita uszítás és rágalomörvény öntötte el a francia Twittert.

Nem egy-két elszórt beszólásról van szó, hanem kb. negyvenezer indulatos gyalázkodásról.

Szerencsére aznap este a döntőben, Arpil nem nézte a telefonját – így csak másnap szembesült a háttérben zajló uszításról. Egy barátja mutatta meg az üzeneteket, melyek közül talán a legismertebb „Nagybácsi, Hitler elfelejtett meggyilkolni Téged Miss Provance” volt. Továbbá „Ő még azt sem tudja, hogy Izrael nem létezik, csak Palesztina”. A megszokott, tipikus Izrael- és zsidóellenes rágalmazások sora indult el. Annak ellenére, hogy maga April anyukája horvát, azaz ő maga halachikusan nem is számít zsidónak – a kommentelőket ez pontosan annyira érdekelte, mint egykor a nácikat. Számukra elég volt egy nagyszülő bármelyik oldalról a gyűlölethez.

Aprilt természetesen sokkolta az ügy, de első körben még nem is akart ügyvédet fogni – mondván, hogy van elég ember, aki ezzel egyébként is foglalkozni fog. Foglalkozott is: az eset után a BFM TV és még rengeteg másik médium egyből napirendre tűzte az ügyet, így

Arpil nemcsak a szépsége, hanem az antiszemita incidens miatt vált igazán közszereplővé, és nemzeti áldozattá.

Amint várható volt, szépségkirálynő választás szervezője Sylvie Tellier egyből meg is nyitotta a rendőrségi nyomozást rasszista uszítás címszóval és minthogy a beszólások álnevek alatt történtek, kormányügyi beavatkozást kért. Tellier szerint törvénymódosításra van szükségség és a rasszizmusellenes oktatás megerősítésére ami természetesen megalapozott látva a korábbi, színes bőrű szépségkirálynőket ért támadásokat a szociális média platformjain.

A 2020-as francia szépségkirálynő, Clemence Botino is megkapta a magáét. Ő a közép-amerikai Guadeloupe francia gyarmatról származik, és különleges, egzotikus szépséggel van megáldva. Ő csak spontán megkapta, hogy a kinevezése egy „árnák”, azaz átverés. Korábban a szintén erről a szigetről származó 2003-ben megválasztott Corinne Comant is érte hasonló támadás. Ő egykor úgy nyilatkozott, hogy „ez egy hihetetlen erőszak, ez tagadhatatlan.

Ez nem egy új jelenség, és nem csak a szépségkirálynőket, hanem a művészeket, és a politikusokat is sújtja.

2017-ben a guyanni Alicia Ayliest rágalmazták meg a rasszisták a twitteren – így tehát nem csoda, ha a szépségkirálynő választás szervezőinek tele lett a hócipője .

Ami Aprilt illeti, végül mégis ügyvédet fogadott, Jean Villet. Ő azt javasolta a fiatal, 21 éves nőnek, hogy ne próbáljon belemenni egy akár évekig is eltartó büntetőjogi persorozatba nehezen azonosítható tettesek ellen. Ehelyett érdemes a francia Twittert egy polgári eljárás keretén belül beperelni azért, amiért hagyta keringeni a beszólásokat ahelyett, hogy időben moderálta volna őket. A francia zsidó diákszövetség (UEJF) vezetője, Noémi Madar is nyíltan kiállt Ápril mellett a Twitter ellen, mondván, hogy elég lett volna blokkolni a beszólásokat a Miss Provance/Izrael szavakra való rákereséssel – ami elég meggyőző érv amellett, hogy a Twitter egyértelműen ludas az ügyben.

Május 26-án öt szervezet, köztük a legrégebbi 1927-es alapítású francia antiszemitizmus ellenes Licra szakvéleményt kért, hogy meghatározzák azokat a lehetséges és szükséges lépéseket, melyekkel moderálni lehetne a Twitteren keringő gyűlöletbeszédet. AzSOS Rasszizmus, l’UEJF, J’accuse , a MRAP és a Licra azt nehezményezi, hogy bár jelzik a twittek nem megengedhető jellegét a Twitter üzemeltetőinek, de ők azonkívül, hogy a twitteket megjelölik mint rasszista, homofób vagy antiszemita tartalmúak – mást nem nagyon csinálnak.

A gyűlöletkeltő tweetek tehát az esetek többségében fent maradnak a hálón. 70 megjelölt beszólásból 50 továbbra is szítja a hangulatot. A bírósági ítéletet július hatodikán hozzák meg.

A rendőrségi nyomozások azonban Aprilék kifejezett akarata nélkül is egyből megindultak , majd végül sikerrel jártak. Május 17-ére a kilenc felbújtót sikerült felkutatni, és beidézni szeptember 22-ére a bíróságra. Közülük ketten párizsiak, a többiek viszont vidékiek. Négy férfi, négy nő és egy fiatalkorú gyanúsított van, akikre egy évig terjedő szabadságvesztés és 45 ezer eurós kártérítés várhat.

A BNVCA, az Antiszemitizmus Ellenes Nemzeti Hivatal mindenesetre kifejezte háláját April Benayoumnak mondván „hála ennek a fiatal lánynak, aki csak kiejtette azt az egyszerű szót, hogy izraeli, máris az egész Franciaország tudomást szerezhetett arról, hogy milyen nagyságú és milyen erőszakos az antiszemitizmus a külvárosokban, a közösségi hálón, a vidéken, a városokban, egyszóval Franciaországban” .

April azonban továbbra is éli életét és nem hagyta magát letaglózni az antiszemita támadás által. Többek között leszerződött a Talent Lab média és modell ügynökséggel,és a Shauna Eventszel, áprilisban szerepelt az Elle címlapján és részt vette a politikus Marlene Schiappa által rendezett kiállítás megnyitóján a Pantheonban. Emellett természetesen szeretné folytatni a szépségverseny miatt félbehagyott tanulmányait is az Aix-en-Provanci Egyetem Marketing mesterszakán. Élete nagy álma, hogy egy nagy kozmetikai vállalat projektvezetője legyen és új kozmetikumokat kreáljon. Hajrá April!

Egyre idegesebbek a francia zsidók

Miután a felmentett antiszemita gyilkossal szolidaritást vállaló Facebook csoport alakult.