Miért kéne kidobni a zsidó esküvőn eltört poharat?

Egy zsidó esküvőről most már nemcsak a férj, vagy feleség, a rendezvény vaskos számlái és jó esetben az ajándékok ( jobb esetben pénz vagy csekkek) maradhatnak meg. Hála a frissen alapított francia Mazel Kossnak, a szertartás során széttört pohár darabjai is méltó helyre, és nem pedig a kukába kerülhetnek — jelenti Sarah Copier Steiner Párizsból.

Egyedülálló ötlettel állt elő a francia Mazel Koss. A cég egy kék vagy piros kristály poharat biztosít a párnak, melyet betesznek egy zacskóba. Az esküvői szertartás végén pedig erre lép rá a hátán, a zsidó férj, amivel ezt a szépséget darabokra töri.

Ennek a közismert, 2000 éves házassági szokásnak azaz oka, hogy még a legboldogabb pillanatainkban sem feledhetjük el azt a tényt, hogy a Jeruzsálemi Templomot, a zsidó istentisztelet központját lerombolták. I.sz. 70-ben a rómaiak megtették a magukét, amivel egyben a zsidók száműzetésbe kényszerültek. A zsidók még mindig szétszóratásban élnek a földkerekség minden részén – hiába van már saját országuk.

A másik értelmezés szimbolikus – a széttört pohár annak jelképe, hogy a pár kitart egymás mellett jóban és rosszban.

A széttört pohár darabjait az olasz zsidókon kívül azonban a legtöbben egyszerűen kidobják. Szemét márpedig, nem kell. Azonban a zsidó bölcsek mégis a megtartás mellett voksolnak, egyfajta szerencsehozónak tartják a pohár darabjait.

A francia Alliance hírportálon megrendelhetünk egy vadonatúj szolgáltatást, amivel a darabkáknak méltó helyet találhatunk. Ezeket a Párizs közeli zsidó művészek jó pénzért (550 euro) a most divatos átlátszó műgyantába helyezik, ami a megszilárdulása után egyfajta műtárggyá változik.

3 centiméter vastagságú, komoly alkotás. Erre kerül rá egy olasz üveglap, amire gravírozzák a a házasság dátumát és a pár nevét.

Végül jár egy eredetiségi igazolvány ami bizonyítja, hogy a pár valóban a saját poharát kapja vissza. A szolgáltatás természetesen Izraelben is elérhető.

Hat új zsinagóga megnyitását tervezi az EMIH még ebben az évben

Köves Slomó az EMIH vezető rabbija a zsido.com-nak adott interjújában az eredményekről és az idei tervekről is beszámolt.