Irán tizenkétszer annyi uránt tárol, mint amennyire engedélye van

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerint Teherán 300 kilogramm alacsonyan dúsított uránt halmozott fel augusztus vége óta, és a dúsítási kapacitását is tovább növelte.

Irán továbbra is növeli alacsony dúsítású uránkészleteit, amelyek messze meghaladják a világhatalmakkal kötött nukleáris egyezményben rögzített határokat, és az engedélyezettnél nagyobb tisztaságú uránt is előállít – közölte szerdán az atomenergia felhasználását ellenőrző ENSZ hivatal.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a tagországok számára eljuttatott, és a The Associated Press által látott bizalmas dokumentumban arról számolt be, hogy Irán november 2-i készlete 2442,9 kilogramm gyengén dúsított urán, szemben az augusztus 25-én jelentett 2105,4 kilogrammal – írja a The Times of Israel.

Az Egyesült Államokkal, Németországgal, Franciaországgal, Nagy-Britanniával, Kínával és Oroszországgal 2015-ben aláírt nukleáris megállapodás, amelyet közös átfogó cselekvési tervnek vagy JCPOA-nak neveznek, Irán számára csak 202,8 kilogrammos készlet birtoklását teszi lehetővé.

A NAÜ jelentése szerint Irán folytatja urándúsító kapacitásának növelését, egészen a 4,5%-os tisztasági szintig, mely jóval meghaladja az egyezményben megengedett 3,67%-ot. A szerdán közzétett jelentés megerősítette, hogy az iráni tisztviselők korábbi kijelentéseivel összhangban centrifugákat helyeztek el a natanzi atomerőmű földalatti részén, miután a helyszín egy másik része megsérült abban a júliusi robbanásban, amelyet Irán „szabotázsakciónak” tekintett.

Irán előzetesen nyíltan bejelentette a nukleáris megállapodás megsértését, annak okán, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, 2018-ban egyoldalúan felmondja az egyezményt.

Irán tovább „faragja” az atomegyezményben rögzített vállalásait

Mohamed Dzsavád Zárif iráni külügyminiszter szombaton az iráni kormánymédiának kijelentette: országa kész megtenni a „harmadik lépést” az atomalkuval kapcsolatos elkötelezettségeinek fokozatos feladásában.

Az egyezmény gazdasági ösztönzőket ígér Irán számára az atomprogramjának fékezéséért cserébe. Az Egyesült Államoknak az egyezményből való kivonulása és az új szankciók bevezetése óta Teherán komoly nyomást gyakorol a többi partnerére a jogsértéseivel, és arra kényszeríti azokat, hogy új módszereket találjanak ki az iráni gazdaságot megbénító washingtoni akcióik ellensúlyozására.

Mindeközben az iráni kormány továbbra is lehetővé teszi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei számára, hogy beléphessenek az ország nukleáris létesítményeibe, és ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy a nukleáris megállapodásban változatlanul résztvevő országok szerint az alkut mindenképpen érdemes megőrizni.

A megállapodás célja megakadályozni, hogy a perzsa állam atomfegyverhez jusson. Irán máig tagadja, hogy ez volna a célja.

A washingtoni székhelyű Fegyverzet-ellenőrzési Egyesület széles körben idézett elemzése azt sugallja, hogy Iránnak ma már több mint kétszer annyi alapanyaga van, mint amennyire atomfegyver készítéséhez szüksége lenne. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója ugyanakkor a múlt hónapban az The Associated Press-nek adott interjújában elmondta, hogy ügynöksége nem ért egyet ezzel a nézettel. Irán, mielőtt aláírta volna a nukleáris megállapodást, 20%-os tisztaságig dúsította a rendelkezésére álló uránt, ami egy lépésre van a 90%-os fegyverminőségtől. 2013-ban Irán dúsított uránkészlete már meghaladta a 7000 kilogrammot, a korábbinál nagyobb tisztasággal, Irán mégsem készített bombát.

A tagoknak szerdán eljuttatott negyedéves jelentésében a NAÜ közölte, hogy továbbra is kérdésesek egy tavalyi ügy körülményei, amikor emberi beavatkozás eredményeként létrejött uránrészecskéket fedeztek fel egy Teheránon kívül eső, Irán által nem pontosított helyszínen.

Az Egyesült Államok és Izrael egy ideje sürgeti a NAÜ-t, hogy vizsgálja meg azt a turquzabadi létesítményt, amelyet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2018-ban az ENSZ előtt „titkos atomraktárnak” minősített. A mostani jelentésben a NAÜ szerint az ott talált „izotóppal módosított részecskék összetétele” „hasonló volt a múltban Iránban talált, importált centrifuga alkatrészekből származó részecskékhez”. A jelentés úgy fogalmazott, hogy a szervezet „nem találja kielégítőnek” Irán múlt hónapban adott válaszait a kérdésekre.

„Az új információ értékelését követően az ügynökség tájékoztatta Iránt, hogy továbbra is sem tartja hitelesnek az általa adott válaszokat” – írta a NAÜ a héten. „Teljes és gyors magyarázatra van szükség Irántól” – írja a jelentés.

A perzsa elnök már alig várja, hogy együttműködhessen Bidennel

Irán keményvonalas politikusai viszont Trumpnak szurkoltak, ugyanis nem szeretnék, ha enyhülne a perzsa országra nehezedő amerikai nyomás, mert azzal pragmatikus riválisaiknak javulnának győzelmi esélyei a jövő júniusi elnökválasztáson.