Irán tovább „faragja” az atomegyezményben rögzített vállalásait

Mohamed Dzsavád Zárif iráni külügyminiszter szombaton az iráni kormánymédiának kijelentette: országa kész megtenni a „harmadik lépést” az atomalkuval kapcsolatos elkötelezettségeinek fokozatos feladásában — írja az i24NEWS.

„A jelenlegi helyzetben meg fogjuk tenni a harmadik lépést is a vállalásaink csökkentésében”

— szögezte le a külügyminiszter.

„Amennyiben nem jár el teljesen a megegyezésnek megfelelően a többi állam, mi ugyanolyan visszásan hajtjuk majd azt végre, mint ők. Természetesen minden intézkedésünk összhangban van a megállapodással”.

Zarif, akit személyesen is érintenek az országot sújtó legújabb amerikai szankciók, nem tisztázta, pontosan milyen intézkedéseket készül tenni országa.

Teherán az elmúlt néhány hét során sorozatosan azzal fenyegetőzött, hogy visszavonul a megegyezésből, amennyiben a többi aláíró nem talál módot arra, hogy megvédelmezze az iráni gazdaságot az USA által kivetett gazdasági megszorítások hatásától.

A múlt hónapban Irán azzal riogatott, hogy újraindítja a centrifugákat, és 20%-ra emeli a dúsítási szintet, miután bejelentette, hogy elkezdte átlépni a 2015-ös megállapodásban lefektetett 3.67%-os dúsítási határt

Irán 24 tonna uránt dúsított az atomalku aláírása óta

Ezzel nem kicsit lépte át az abban foglalt 300 kilogrammos limitet, az alku aláírói azonban továbbra sem aggódnak.

A The New Yorker magazin a múlt hónapban beszámolt róla, hogy Rand Paul szenátor igyekezett összehozni egy találkozót Zarif és Donald Trump amerikai elnök között, azonban Teherán nem fogadta el a meghívást.