Tűz és rejtélyes robbanás az iráni urándúsítóban

A natanzi földalatti nukleáris dúsító létesítmény fölötti centrifugaüzemben történt robbanás, majd ütött ki tűz csütörtökön reggel. Iránban egyébként ez az egyik legszigorúbban őrzött hely, miután a múltban már több szabotázs is történt ott.

Az iráni atomenergia-ügynökség igyekezett jelentéktelennek beállítani a robbanást. Behruz Kamalvandi szóvivő szerint az „incidens” csak egy építés alatt álló „ipari fészert” érintett.

Ennek némileg ellentmond, hogy mind Kamalvandi, mind Ali Akbar Szalehi, az iráni atomügyek vezetője a natanzi nukleáris létesítménybe sietett, amelyet a föld alá építettek annak érdekében, hogy minél kevésbé legyen támadásoknak kitéve, és amelyet korábban a Stuxnet komputeres vírus is célba vett.

Amerikai műholdfelvételek szerint a tűz helyi idő szerint csütörtök hajnali kettőkor lobbant fel a natanzi komplexum északnyugati sarkában.

Az iráni média által bemutatott felvételek szerint a tűz mellett robbanás is megrázta a kétszintes téglaépületet, amelynek teteje beszakadt.

Az „incidens” tovább szíthatja az indulatokat a Közel-Keleten, ahol januárban már magasra csapott a feszültség, miután az Egyesült Államok által végrehajtott dróntámadásban meghalt a nagy hatalmú Forradalmi Gárda magas rangú tábornoka, Kászem Szolejmáni. Irán válaszul az Irakban állomásozó amerikai erők ellen intézett rakétacsapásokat.

Az IRNA iráni hírügynökség kommentárjában azt latolgatta, hogy olyan ellenséges országok állhatnak a mostani natanzi incidens hátterében, mint Izrael vagy az Egyesült Államok.

Akár Magyarországot is elérheti az iráni rakéta

Egy friss elemzés szerint Észak- és Közép-Európát is veszélyezteti a perzsa űrprogramnak álcázott ballisztikus rakétaprogram.

Mint Kamalvandi mondta: „a dúsítólétesítmény munkájában nem volt fennakadás. Allahnak hála, az üzem ugyanúgy folytatja a munkáját, mint eddig is”.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint „ez az incidens újfent emlékeztetett arra, hogy az iráni rezsim továbbra is elsőbbséget ad elhibázott atomprogramjának az iráni nép ellátásának kárára”.

Iránból egyébként az utóbbi időben más gyanús robbanásokat is jelentettek. Múlt pénteken például Teheránban felrobbant egy föld alatti alagútrendszer és rakétagyártó telep. Hivatalos teheráni közlések szerint gázrobbanás történt egy lakott területen.

Mint Fabian Hinz, a kaliforniai Montereyben található James Martin Központ kutatója elmondta, éppen a mostani incidens helyszínén nyitottak meg nemrég egy centrifugagyártó létesítményt.

Hinz szerint a tűz „rendkívül gyanús”, és a telepet ért bármilyen kár komolyabban visszavetheti a gyártást.

David Algright, a Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Tudományos Intézet munkatársa is hasonlóan látja, az ő intézete korábban jelentést állított össze az újonnan épült üzemről.

Natanz 2002-ben került a világ figyelmének középpontjába, amikor a műhold-felvételek bizonyították, hogy Irán a föld alatt épít nukleáris létesítményt. A csaknem nyolc méteres betonréteggel védett üzemben urándúsító centrifugákat tároltak volna.

Az urándúsítás azért fontos, mert a kutatók az atombombagyártás előszobájának tartják.

Izraelben azért figyelik aggodalommal a kezdetektől fogva az iráni atomprogramot, mert az iszlám köztársaság vezetői rendszeresen a zsidó állam elpusztítására szólítanak fel, illetve nagyobb ünnepeken előszeretettel vizionálják annak végét.

A natanzi nukleáris létesítmény a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrzése alá került az Iránnal kötött 2015-ös atomalku következtében, amelynek az volt a lényege, hogy az iszlám köztársaság korlátozta az urándúsítást cserébe pedig a nemzetközi közösség törölte az ellene korábban bevezetett büntetőintézkedéseket.

A megállapodásból azóta az Egyesült Államok és Irán is kiszállt. Teherán azt azonban még megengedi, hogy a NAÜ megfigyelői belépjenek Natanzba, ahol ma Irán egyik legnagyobb urándúsító létesítménye található.

Nők a volánnál: Már F-35-ös vadászgépen is

20 évvel ezután, hogy az ország történetének első női vadászpilótája kipróbálhatta magát, rövidesen  egy ötödik generációs vadászbombázó pilótafülkéjébe is bepattanhat egy izraeli amazon.