Nők a volánnál: Már F-35-ös vadászgépen is

A The Jerusalem Post információi szerint 20 évvel ezután, hogy az ország történetének első női vadászpilótája kipróbálhatta magát, rövidesen  egy F-35-ös, ötödik generációs vadászbombázó pilótafülkéjébe is bepattanhat egy izraeli amazon.

Az alig öt éve fejlesztett, kiváló manőverező képességéről és alacsony észlelhetőségéről ismert repülőcsoda általában szuperszonikus sebességtartományban végzi feladatát. Eddig a lap szerint az alig tucatnyi ország által birtokolt, rendkívül drága járművet szinte kizárólag férfi pilóták irányíthatták. Mindössze egy amerikai nő volt a kivétel.

Az Izraeli Légierő új női pilótájáról egyelőre sokat még nem tudni, mindössze annyit, hogy a tervek szerint az utolsó kötelező vizsgái után a 116-os csapat tagja lesz, és Izrael déli részén, a Negevben fog szolgálatot teljesíteni. 

Fotó: IDF

Izrael 2018 óta használja ezt a típusú légi járművet, elsősorban azért, mert a piacon jelenleg ez az egyik leghatékonyabb, felderítő hadműveletekre bevethető vadászrepülő.

A szakértők szerint az F–35 légiharc-manőverező képessége kedvezőbb gyakorlati eredményeket mutatnak azoknál az F–16-os típusoknál, amelyeket a világ az elmúlt évtizedekben az etalonnak tarthatott.

At izraeli lap úgy tudja, hogy idén novemberre már 27 darab F-35-ös erősítheti a zsidó állam hadseregét. A tervek szerint 2024-re pedig két repülőszázadnyi, mintegy 50 ilyen harci légijármű lenne Izraelben.

Nőkkel erősít az izraeli légierő

A nyilvánosság előtt csak „G.” alezredesként említett katona az izraeli légierő történetének első női repülőszázad parancsnoka.