Nőkkel erősít az izraeli légierő

Az első női repülőszázad parancsnokát avatta a napokban az izraeli légierő. Sőt, a zsidó állam egy másik fontos repülésirányítási feladatkörrel is nőt bízott meg.

„Gratulálunk! 71 év óta vártunk erre a pillanatra. Ön igazi példa és inspiráció forrása nők ezrei számára Izraelben” – mondta Amikam Norkin, az izraeli légierő parancsnoka a keddi ünnepélyes beiktatáson a 35 éves, kétgyermekes anyukának, aki a Nachshon repülőszázadért fog felelni a jövőben.

A nyilvánosság előtt csak „G.” alezredesként említett katona az izraeli légierő történetének első női repülőszázad parancsnoka.

Amikam Norkin, az izraeli légierő fővezére és „G.” alezredes. Fotó: izraeli légierő

A katonanő — aki 2003-ban kezdte hadi karrierjét — azért a 122-es századként is ismert egységért dolgozik majd, ahol 2014 és 2017 között parancsnok-helyettes volt. Ez az alakulat elsősorban Beersheva környéki területeken felel a hírszerzési feladatokért – írja az Israel21c. izraeli online lap.

A portál arról is büszkén számol be, hogy a légierő ugyancsak a napokban nevezte ki története első női légiforgalmi hadi irányítóját is.

Az „M.” alezredesként történelmet író katona legelső női kollégája az izraeli hadseregben az a Roni Zuckerman hadnagy volt, aki az 1943-as varsói gettófelelés egyik leszármazottjának az unokája.

Ő volt az, aki 2001-ben első nőként kezdett szolgálni zsidó állam légierejének kötelékében.