Akár Magyarországot is elérheti az iráni rakéta

Egy friss elemzés szerint Észak- és Közép-Európát is veszélyezteti a perzsa űrprogramnak álcázott ballisztikus rakétaprogram.

Ijesztő elemzést tett közzé nemrég a Breaking Defense nevű oldal, ami szerint Irán olyan rakéta kifejlesztését végzi, amivel akár Európa szívéig is képes lehet támadást indítani a jövőben.

A lap szerint Irán űrrakétának nevezi nyilvánosan a Kaszed nevű szerkezetet, noha az kísérteties hasonlóságot mutat a Shabab-3 nevű ballisztikus rakétákkal, és azok céljainak is megfelelhet — írta az Israel Hayom.

Mindez pedig azt jelenti, hogy ha — Irán hivatalos kommunikációjával szemben — valóban ballisztikus rakétaként alkalmaznák az eszközt, akkor a robbanótöltet mennyiségétől függően „elérheti Közép-Európát, illetve Észak-Európa egyes részeit is”.

Az elemzés szerint az iraki Ain al-Aszad légitámaszpont elleni bombázás is azt bizonyította januárban, hogy a perzsa állam nagy fejlődést ért el a ballisztikus rakéták pontosságát illetően.

„Irán közleménye szerint hivatalosan 2 ezer kilométerre limitálták a ballisztikus rakéták hatótávolságát, ami arra elegendő, hogy elérjék Izraelt és Szaúd-Arábiát, azaz az iráni rezsim ellenségeinek kikiáltott országokat.

Ugyanakkor az amerikai kormány fenntartja azt az állítását, hogy az iráni űrprogram fejlesztése mindössze egy álca a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták felépítéséhez” — szerepel az elemzésben.

A perzsa állam 2009-ben állította Föld körüli pályára az első műholdját, s ezt 2011-ben és 2012-ben követték újabbak, de azután idén feburárig rejtélyes pechsorozat akadályozta a programot. Tavaly januárban a hordozórakéta nem érte el a kellő sebességet a fellövés harmadik szakaszában, majd februárban sem sikerült a kilövés, augusztusban pedig a rakéta még az indítóálláson felrobbant, és idén februárban sem jutottak el az űrbe. Áprilisban viszont állítólag sikeresen pályára állítottak egy műholdat.

Állítólag sikerült fellőni egy iráni műholdat

Pedig jóideje rejtélyes pechsorozat akadályozza a programot.