Állítólag sikerült fellőni egy iráni műholdat

A közlés szerint a Núr (Fény) elnevezésű műholdat az ország középső régiójából lőtték fel, egy eddig ismeretlen, Kasszed típusú, iráni gyártmányú hordozórakéta segítségével, és 425 kilométeres magasságban állították Föld körüli pályára.

A Mehr félhivatalos iráni hírügynökség szerint a műholdat szerda reggel bocsátották fel, a Forradalmi Gárda megalakulásának 41. évfordulójának alkalmából.

A hírt más források egyelőre nem erősítették meg.

A perzsa állam 2009-ben állította Föld körüli pályára az első műholdját, s ezt 2011-ben és 2012-ben követték újabbak, de azóta rejtélyes pechsorozat akadályozza a programot. Legutóbb februárban tettek kísérletet erre, ám a műhold akkor nem érte el a Föld körüli pályát.

Hétfőn a gárda haditengerészeti erőinek vezetője azt közölte, hogy az iszlám köztársaság 700 kilométeres hatótávolságú haditengerészeti rakétát fejlesztett ki.

Washington szerint az iráni műhold felbocsátása az atomfegyverkezés része

Pompeo szerint a perzsa rezsim űrprogramja valójában nukleáris rakétapotenciáljának fejlesztését álcázza

Nyugati szakértők szerint az iszlám köztársaság katonai képességeire vonatkozó hivatalos bejelentések hitelessége legalábbis megkérdőjelezhető.

Az iszlám köztársaság rakétaprogramja volt az egyik ok, amelyre hivatkozva az Egyesült Államok tavaly felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, s visszaállította az ország elleni szankciókat.

A megállapodás értelmében ugyanis Teherán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközökkel, amelyekkel nukleáris töltetet lehet célba juttatni. Irán váltig állítja, hogy rakétái nem ilyenek.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februárban leszögezte: az iráni rezsim a műholdak felbocsátását a ballisztikus rakéták kifejlesztését célzó programjára használja fel. Hozzátette, hogy a műholdak felbocsátásakor alkalmazott technológiák lényegileg azonosak és felcserélhetők a nagy hatótávolságú rendszereknél, köztük az interkontinentális ballisztikus rakétáknál alkalmazottakkal.