Érthetetlen állásponttól a Síp utcai belháborúig — Heti Grün

Érthetetlen álláspont, különleges forrongás, apróbetűs egységkormány, cserélhető elnökjelölt, szegvári Tiszaeszlár, díjmentes kiállítás, Síp utcai belháború. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Seres László számára fehérorosz ügyben a magyar álláspont teljesen érthetetlen, elképzelni sem tudja, hol van itt a magyar nemzeti érdek. Szerinte Budapest hallgatása a fehérorosz diktatúráról legalább akkora szégyen, mint elmenni a Türk Tanácsba, keresztényüldöző államokkal haverkodni, vagy állandóan Erdogan és Putyin barátságát keresni.

Szent-Iványi István külpolitikai elemző arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi teszi a belarusz forrongást különlegessé Európa utolsó diktatúrájában. Úgy véli, a tiltakozások fontosak, mert erkölcsi támogatást jelenthetnek a belarusz népnek. Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy kifulladhat az ellenállás, miután az országos sztrájk elmaradt, szerdára virradóra pedig már jóval kevesebben mentek ki tüntetni tiltakozásul a szerinte elcsalt elnökválasztás ellen.

Nagy Gabriella attól tart, hogy végül az apróbetűs részen bukhat el az izraeli egységkormány, hiszen a Netanjahu és Ganz közötti vita alapja kizárólag politikai, és nincs köze a költségvetés átcsoportosításaihoz.

Hajdú Tímea a demokrata alelnökjelölt kiválasztásának hátterét világította meg. Úgy véli, Kamala Harris személyében Joe Biden olyan alelnökjelöltet választott, aki minden témában progresszívabb nézeteket vall nála. Rámutatott, hogy sokan úgy kezelik Harrist, mint esetleges cserét arra az esetre, ha Biden egészségi állapota miatt kénytelen lenne visszalépni.

Pelle János ezen a héten Magyarország utolsó komolyabb vérvádhisztériáját elevenítette fel, a hihetetlennek tűnő, és kevéssé ismert 1948-as szegvári ügyet, mely feltűnően hasonlított az 1882-es hírhedt tiszaeszlári esetre. Ebben is eltűnt egy szép fiatal hajadon, akit azután holtan találtak, és egy zsidó családot gyanúsítottak a megölésével. A Klein család végül elköltözött Szegvárról: előbb Pestre, majd Izraelbe ment.

Végső István a 160 éve született Baumhorn Lipót zsidó építész munkáiból nyílt szegedi tárlatot ajánlotta olvasóink figyelmébe. Az ő nevéhez fűződik a Tisza-parti város világszép új zsinagógájának (1903) megépítése, ami Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb ilyen szakrális épülete.

A Fináli-botrány tovább gyűrűzött a héten, miután a Mazsihisz világi vezetése saját rabbitestületével kezdett háborúzni, amiért a grémium levélben értesítette az izraeli nagykövetet, hogy minden kapcsolatot megszakít Fináli Gáborral, az Izrael-ellenes megnyilatkozásairól elhíresült Hunyadi-téri rabbival. A zsidó világsajtó is felfigyelt erre a szokatlan fejleményre, mi pedig megkerestük dr. Róna Tamás főrabbit, hogy segítsen eligazodni ebben a szövevényesen botrányos ügyben.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

Zsidó Valentin-naptól a dilettáns provokációig — Heti Grün

Zsidó Valentin-nap, apokalipszis most, vakmerő fotóriporter, elhunyt talmudtudós, Izrael-ellenes „woke” vallás, zsidók mundérban, dilettáns provokáció.