A Fináli-ügy hullámai elérték a világsajtót

Már a Jewish Telegraphic Agency, világ vezető zsidó hírügynöksége is felfigyelt a Mazsihiszt megrengető válságra.

„Magyarország legnagyobb zsidó csoportja kirúgott egy rabbit, aki azzal vádolta Izraelt, hogy kisajátotta a holokauszt áldozatainak a pénzét, és veszélybe sodorta a diaszpóra zsidóságát”

— így vezeti fel beszámolóját a JTA.

A Mazsihisz rabbitestülete levélben értesítette Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövetet arról, hogy „megszakították a kapcsolatot” Fináli Gábor rabbival. A levél szerint ez a 43 esztendős, az Ohel Ábrahám zsinagóga rabbijaként 2017. óta tevékenykedő Fináli „határozatlan időre szóló felfüggesztését” jelenti.

A JTA kiemeli, hogy ez egy szokatlan fejlemény Közép- és Kelet-Európában, ahol a zsidó közösségek vezetőit ritkán szokták kirúgni, és nemigen szokták nyilvánosan éles kritikával illetni Izraelt.

A baloldali nézeteiről ismert Fináli rabbi legvitatottabb kijelentései júliusban jelentek meg a Facebook oldalán:

„Izrael kapta meg az összes előnyt és a kárpótlás többségét Németországtól rokonaink haláláért és szenvedéséért. A diaszpórában zsidók ellen elkövetett támadások legtöbbje, ha nem az egésze, és a biztonságra költött pénz az utóbbi időig (2018-ig) a miatt a káosz miatt volt, amit Izrael csinált 1948 óta. Mi szenvedjük el a következményeket, mi vagyunk a puha célpontok… Herzl küldetése megbukott, mert elkerülte a holokausztot, de rövidesen egy újat forral ki.”

Bár Fináli elnézést kért a kijelentéseiért, és visszavonta a bejegyzését, a rabbitestület a múlt héten a nagykövethez intézett levelében azt mondta, azért szakítják meg a kapcsolatot a rabbival,

„mivel az említett rabbi a többszöri figyelmeztetés ellenére írásaiban inkább Izrael ellenségeivel lojális, mint Izraellel.”

Fináli Gábor már nem tagja a Mazsihisz Rabbitestületének

Információnk szerint emellett a testület levelet írt az izraeli nagykövetnek, amelyben elhatárolódnak a rabbitól.