Fináli Gábor már nem tagja a Mazsihisz Rabbitestületének

Mint arról korábban a Neokohn is beszámolt, Fináli Gábor, a Hunyadi téri templomkörzet neológ rabbija számos alkalommal tett Izrael-ellenes kijelentéseket Facebook oldalán.

Bár a Mazsihisz vezetésének nyomására Fináli nyilvánosan bocsánatot kért, most úgy tűnik, a Rabbitestület több tagja is megelégelte a rabbi tevékenységét, ezért meghatározatlan időre felfüggesztették testületbeli tagságát.

A Neokohn információja szerint a neológ rabbikat tömörítő kar emellett levelet küldött az izraeli nagykövetnek, melyben közli: a Fináli által kifejezett gondolatok nem tükrözik a neológ rabbikar többségének álláspontját.

Az aláírók között van Dr. Róna Tamás főrabbi, a testület elnöke, Dr. Frölich Róbert volt országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija és Kardos Péter, a legidősebb magyarországi rabbi, holokauszt-túlélő is, azonban a levelet nem írta alá például Radnóti Zoltán, a Budapesti Rabbiság igazgatója.

Frissítés: Fenti hírünkre reagált Radnóti Zoltán, aki szerint tévedés, hogy Fináli már nem tagja a Rabbitestületnek. Idézünk leveléből:

„Szeretném hangsúlyozni, hogy ezen pár sor megírása nem pro vagy kontra állásfoglalás Fináli Gábor publikációival kapcsolatban. Csupán azért ragadtam tollat, mert én magánszemélyként egyszerűen nem tudok azonosulni egy olyan gondolkodásmóddal, amelyik egy karaktergyilkos döntést kigondol, felvezet, végigcsinál, és egy ifjú rabbit nyilvánosan megszégyenítve odavet prédaként mindenki elé, csakis azért mert ő „másképpen gondolkodó”. Ez a diktatúra előszobája.

Rabbiként és európai emberként meg azt vallom, hogy bárki ellen bármely szankciót alkalmazni csupán azért, mert véleményt nyilvánít, totálisan ellentmond a zsidóság minden létező alapelvének, a szabad választás tórai alapelvének, a gondolat és szólásszabadságnak. (…)

Ez a szavazás, ami egy kolléga felfüggesztéséről szólt, jogilag nem volt érvényes, mert:

  1. Nincs érvényes rabbitestületi alapszabály, azaz nincs részletezve a kizárás és felfüggesztés intézménye sem. (Mi ez, mivel jár, meddig tart, milyen szavazati arány kell hozzá, stb.)
  2. Az előre kiküldött napirendben „Fináli Gábor rabbi úr – Rabbitestület állásfoglalás kialakítása” napirendi pontot szavaztunk meg és szó sem volt személyi kérdésről szóló szavazásról. Azaz ilyen ügyben nem lehet jogilag érvényes döntést hozni, hiszen nem volt napirenden.
  3. Nyilvánosan nem szavazunk személyi kérdésről és itt nyilvános Zoom szavazás volt. (…)”