Rubikohn — Heti Grün

Optimista gyászidőszak, Orbán Viktoros márványtábla, önpusztító Amerika, ritka diplomata, neves kémszakértő, kétséges turizmus, zsidógyűlölő Rákosi, irányt vesztett járványkezelés, Janus-arcú Jeruzsálem. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Megyeri A. Jonatán a Tisá BeÁv előtti gyászidőszak kezdetén azzal vigasztal bennünket, hogy bár korábbi történelmünkben ezen időszakban számos szerencsétlenség is történt, azért az utolsó utáni pillanatban sincs még minden veszve, hanem.

Cseh Viktor a kecskeméti felújított imaterem avatásának alkalmából visszatekintett az alföldi város zsidóságának viszontagságos múltjára, és az ott elhelyezett, érdemeket méltató márványtáblán észrevette, hogy azon a helyi notabilitások mellett Orbán Viktor miniszterelnök neve is helyet kapott, a 14 éve ott tevékenykedő Róna Tamás főrabbié viszont nem.

Hajdú Tímea  Izrael első keresztény arab nagykövete, George Deek életútját mutatta be, akinek nagyapja 1948-ban döntötte el, hogy a zsidó államban akar élni. Közel egy évbe telt mire az azeri kormányzat elfogadta Deek megbízatását.

Wallenstein Róbert az Entebbe-i túszdráma 44. évfordulója alkalmából szervezett online előadásról tudósított, melyen egy hős kommandós és egy neves kémszakértő tartott előadást Izrael egyik legnagyobb terrorelhárítási akciójáról. Róbert ezen kívül izraeli és magyarországi zsidó tematikus túrák szakértőivel keresett válaszokat a kérdésre, hogy hova és hogyan utazhatunk a világjárvány okozta bizonytalanságban.

Pelle János ezen a héten arra emlékeztetett, hogy milyen ambivelens módon viszonyult a zsidósághoz Rákosi Mátyás, aki nem csak a Nyilaskeresztes Párt és a kisebb nemzetiszocialista pártok szavazóit, hanem a MÉP antiszemita, és a szociális reformok iránt elkötelezett választóit is a kommunisták potenciális bázisának tartotta. Nem alaptalanul.

Nagy Gabriella arról számolt be, hogy Izraelben minden jel szerint irányt vesztett a járványkezelés, mivel a fertőzés terjedésének kontrollját a szabad mozgás mellett az is nehezíti, hogy a megbetegedések többségének gócpontjai egyáltalán nem ismertek.

Rendhagyó online, virtuális túrán vettünk részt az Izraeli Nagykövetség szervezésében, melyen Szalai Viktor idegenvezető Jeruzsálem másik arcát, az utcákon és tereken burjánzó street art köztéri alkotásait mutatta be.

Gyenge Dániel attól tart, hogy az antiliberális kultúrharc elharapózása miatt Amerika végveszélybe került, mivel az egalitárius, radikális baloldali mozgalmak alapvetően formálnák át a kultúrát, a demokráciát, az amerikai nemzeteszmét.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

Egy árva lepke álma — Heti Grün

Amerikai inkvizíció, forradalmi pillangóhatás, faragott elnökök, célt tévesztett utópiák, abszurd deglobalizáció, holokauszt-regényíró fenegyerek, Spiró malaca, zsidó hiszekegy.