Zavarba hozta a világot Trump rendezési terve

A világot, így politikai ellenfeleit is megosztja Donald Trump tegnap nyilvánosságra hozott közel-keleti rendezési terve.

Az elnök politikai megbuktatásán fáradozó Nancy Pelosi volt talán az egyetlen olyan mérvadó demokrata párti politikus, aki pozitívan nyilatkozott Donald Trump tegnap nyilvánosságra hozott tervéről.

A demokrata képviselő szerint „van közös alapja” a 180 oldalas tervezetnek, amelyből ő ugyan csak egy kétoldalas összegzést kapott, de mindenképpen érdemesnek látja arra, hogy politikus társaival konstruktívan értekezzenek róla, sőt, talán még támogassák is — erról a The Hill számolt be.

„Ha van lehetőség a békére, esélyt kell adnunk rá. (…) Úgy tűnik, hogy van alapja a tárgyalásoknak”

— fogalmazott Pelosi, akit az egyik legbefolyásosabb ellenzéki képviselőnek tartanak. Kollégái, Eliot Engel és Ted Deutch — mindketten a külügyi bizottságban is tevékenykedő képviselők — ugyancsak pozitívan álltak a tervhez.

Videó: Trump kétállami megoldást mutatott be a Fehér Házban

Palesztin állam Kelet-Jeruzsálem fővárossal, duplájára növelt palesztin fennhatóság, ugyanakkor izraeli szuverenitás az osztatlan Jeruzsálem, a Golán-fennsík, valamint Júdea és Szamária zsidó települései felett. 

Engel szerint „van némi remény” a javaslatban, Deutch pedig azt emelte ki nyilatkozatában, hogy amíg esély mutatkozik a „kétállami megoldásra”, addig van alap a bizalomra.

A The Times of Israel ezzel szemben olyan demokrata politikusok reakcióiból szemezgetett, akik azt hangsúlyozták: a palesztinok nélkül nem lehetett volna semmilyen rájuk is vonatkozó tervet ismertetni. Azt viszont elfelejtették megemlíteni, hogy az Abbász vezette Palesztin Hatóság több mint két éve bojkottálja a tárgyalásokat Amerikával.

Gumibélyegző, színlelés, bűvészmutatvány

A demokraták balszárnyának vezéralakja, Elizabeth Warren Twitter-bejegyzésében nem kertel. Szerinte az amerikai elnök indítványa nem több egy „gumibélyegzőnél”, ami nem kínál valódi jövőt egy palesztin állam számára, így ő azt semmilyen formában nem támogatja.

Warren, az egyik esélyes elnökjelölt-aspiráns úgy véli, Trump javaslata „színlelés”, amely hamis alapokra épül, és nem több, mint egy területfoglalási engedély Izrael számára a palesztinok által lakott területeken. 

Minnesota radikálisan baloldali, Izrael-ellenes képviselője, Ilhan Omar most sem okozott csalódást: „szégyenteljes és képmutató” javaslatként értelmezte az elnök tervét, „lopásnak” titulálva azt, amely szerinte eltörli annak minden esélyét, hogy a palesztinok saját sorsuk felett igazságosan rendelkezhessenek.

Az arab világ nincs elragadtatva az „évszázad megállapodásától”

Percekkel a bejelentés után befutottak az első reakciók Donald Trump béketervére: Ramallah-ban tüntetnek, az Arab Liga válságtanácskozik, a Hamász fenyegetőzik, Jordánia aggódik, Egyiptom viszont lát benne fantáziát.

A demokraták másik ismert Izrael-ellenes politikusa, egyben a párt első palesztin származású törvényhozója, Rashida Tlaib sem örömkönnyeiről posztolt Twitter csatornáján.

„Politikai bűvészmutatványként nem tudom komolyan értelmezni a javaslatot, amely nem visz közelebb a békéhez és az igazsághoz”

— fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a tervet ismertető Trump és Benjamin Netanjahu is belpolitikai válsággal küzd, mert mindkettő ellen jogi eljárás zajlik hazájában.

A veterán demokrata harcos, Joe Biden és a párt egyik újonca, Pete Buttigieg — az elnökjelölti előválasztásban egymás nagy riválisai — ugyancsak annak adtak hangot, hogy Trump terve elfogadhatatlan számukra. Biden szerint „a békét visszavető, Izrael számára területfogalalási engedélyt biztosító” javaslatról van szó. Buttigieg szerint „az eddig is összetett helyzetet csak tovább rontja” Trump alkuja.
Mike Bloomberg, a párt „outsider-jelöltje” azért némi optimizmusra is talált okot az elnöki javaslatban. A milliárdos vállalkozó-politikus üdvözölte a „kétállami” lehetőséget, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az erőszak és az instabilitás veszélye miatt alaposságra és több párbeszédre van szükség a felek között.

Moszkva még tanulmányoz, Brüsszel optimista
Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes úgy fogalmazott, hogy Oroszország tanulmányozni fogja a Donald Trump által előterjesztett béketervet, a legfontosabb az, hogy a palesztinok és az arab országok képviselő kifejtsék a hozzá való viszonyukat.

A napokban Moszkvába hivatalos izraeli miniszterelnöktől személyes beszámolót is remélnek. Brüsszelben is optimistán fogadták a bejelentést.

Az Egyesült Államok kezdeményezése lehetőséget nyújt arra, hogy újraindítsák az izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos és életképes megoldására irányuló erőfeszítéseket

— fogalmazott az Európai Unió nevében Josep Borrell, a szervezet kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki azért hozzátette, hogy az EU egységes álláspontját csak azután közlik, hogy részletesen tanulmányozták és értékelték a javaslatot. Ugyanígy nyilatkozott a francia külügyminisztérium is.

„Összeesküvés” – a Palesztin Hatóság bojkottálná Trump béketervét

Az „évszázad megállapodása” nemcsak Jeruzsálem főváros státusát véglegesíti, de kiterjesztené Izrael szuverenitását Ciszjordánia jelentős részére.

Nagy-Britannia, amelynek miniszterelnöke Trump egyik fő politikai szövetségesének számít, ugyancsak reményekkel fogadta a Közel-Kelet átrendezésének hírét. Dominic Raab külügyminiszter kedd esti közleményében úgy fogalmaz: a brit kormány üdvözli Donald Trump bejelentését az izraeliek és a palesztinok közötti megbékélést célzó tervről.

London szerint komoly és megfontolásra érdemes az amerikai elnök által bejelentett izraeli-palesztin béketerv, amely tükrözi a kidolgozására fordított jelentős időt és erőfeszítést.

Berlinben, ahol egy ismert Izrael-kritikus, Heiko Maas irányítja a külügyi tárcát – ő az, aki 21-ből 16 alkalommal arra utasította Christoph Heusgen német ENSZ-nagykövetet, hogy a zsidó állam ellen szavazzon – úgy fogalmazott, csak olyan megoldás vezethet el az izraeliek és palesztinok közötti tartós békéhez, amelyet mindkét fél elfogad.

Mély megosztottság az arab világban

Szaúd-Arábia királya a palesztin ügy melletti elkötelezettségéről biztosította hétfőn éjjel a palesztin elnököt, a szaúdi külügyminisztérium ugyanakkor elismeréssel szólt az amerikai elnök erőfeszítéséről, amellyel békét próbál teremteni Izrael és a palesztinok között.

Szaúd-Arábia értékeli Trump béketerv kidolgozását célzó erőfeszítéseit, egyúttal szorgalmazza, hogy kezdődjön közvetlen tárgyalás Izrael és a palesztinok között amerikai védnökség alatt – írja a rijádi közlemény.

A QNA katari állami hírügynökség arról tudósított, hogy Doha is üdvözli Washingtonnak a rendezésre tett erőfeszítéseit, de leszögezi: a tartós béke feltétele a palesztin állam megalakulása, Kelet-Jeruzsálem fővárossal. Ugyancsak hiányolja Katar a palesztin „menekültek” visszatérési jogát a dokumentumból.

Katar, amely az Egyesült Államok régiós szövetségesének számít, korábban több alkalommal pénzügyi segítséget nyújtott a Hamász palesztin terrorszervezet ellenőrzése alatt álló Gázai övezetnek, és – Egyiptommal karöltve – közvetített a Hamász vezetése és az Izrael közti tűzszünetben is 2019 májusában.

Jordánia óvott palesztin területek egyoldalú elfoglalásától, hangsúlyozva, veszélyes következményei lehetnek, ha Izrael megpróbálna „új realitásokat” teremteni a térségben.

A Donald Trump által bemutatott közel-keleti béketerv eltékozolja a palesztinok jogainak nagy részét, emellett a javaslat túl nagy kompromisszumot vár el tőlük – reagált a tervre ugyanakkor szerdai közleményében Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára.

A közlemény kiemelte, hogy a kedden ismertetett béketerv értelmében a palesztinoknak le kellene mondaniuk több, jogosan őket illető földterületről, hozzátéve, hogy a béketerv több pontja kivitelezhetetlen.

Az „évszázad alkuja” a 21. századi Marshall-terv

A terv esélyt ad a legyőzött agresszornak, hogy szembenézzen a vereségével, és egy új, civilizált életet építhessen magának. Seres Attila publicisztikája.