Videó: Trump kétállami megoldást mutatott be a Fehér Házban

Demilitarizált palesztin állam Kelet-Jeruzsálem fővárossal, duplájára növelt palesztin fennhatóság, 50 milliárd dollár a palesztin gazdaságnak, ugyanakkor izraeli szuverenitás az osztatlan Jeruzsálem, a Golán-fennsík, a Jordán völgye, valamint Júdea és Szamária zsidó települései felett. Az Arab Liga szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök részvételével ül össze, hogy megvitassák a béketervet.

Az amerikai elnök Benjamin Netanjahuval az oldalán áll a kamerák elé a Fehér Házban, hogy bejelentse a béketervét. Trump kiemelte, hogy elképzelése alapvetően különbözik a korábbi próbálkozásoktól. A tervezet leglényegesebb pontjai:

  1. A 180 oldalas vízió értelmében Jeruzsálem Izrael osztatlan fővárosa marad
  2. Sem izraelieknek, sem palesztinoknak nem kell elköltözniük jelenlegi lakóhelyükről
  3. Júdea és Szamária zsidó települései, valamint a Jordán völgyének nyugati oldala Izrael Állam végleges szuverenitása alá kerülnek
  4. A palesztinok a jövőben saját, demilitarizált államot állíthatnak fel Ciszjordániában a jelenlegi Palesztin Autonómiához képest duplájára növelt területen, amennyiben erre megteremtik a feltételeket, és lemondanak a terrorról
  5. A palesztinok 50 milliárd dollárnyi fejlesztési támogatást kapnak a következő években, hogy ne segélyekre legyenek utalva, hanem a saját lábukra állhassanak.
  6. A palesztin állam fővárosa Kelet-Jeruzsálem térségében lesz, ahol az Egyesült Államok nagykövetséget fog létesíteni
  7. A Templom-hegyen megmarad a status quo, mely a gyakorlatban a jordán biztonsági felügyelet fenntartását jelenti.

Trump leszögezte, hogy az arab államoknak tudomásul kell venniük, hogy 1948-ban hibát követtek el, amikor megtagadták Izrael elismerését, és itt az ideje, hogy korrigálják korábbi tévedésüket.

Több Öböl-menti állam nagykövete is megjelent a bejelentésen, akiket álló ovációval üdvözöltek a résztvevők, ők fogják biztosítani a palesztin állam talpraállításához szükséges forrásokat

Az izraeli kormányfő is reagált a bejelentésre, és leszögezte: a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt „zsidó államként”. Megjegyezte: a palesztin menekültek nem kapnak jogot arra, hogy visszatérjenek a mai Izrael területére.

Netanjahu hangsúlyozta: a béketervvel Washington elismeri, hogy a Júdea-Szamáriában épült zsidó telepek Izrael részei. Kiemelte, hogy az amerikai elnök elismerte annak fontosságát, hogy Izraelnek képesnek kell lennie önmaga védelmére a Jordán-völgyében és más vidékeken is.

Rámutatott, hogy az új béketerv reális és esélyt nyújt a tartós béke megteremtésére. Leszögezte, hogy beleegyezett a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokba, mert a Trump-tervet kiegyensúlyozottnak találja.

Abu Dis jeruzsálemi peremváros lesz a leendő palesztin állam fővárosa – szögezte le a bejelentés után újságíróknak.

Netanjahu kifejtette: ő javasolta Donald Trumpnak, hogy a leendő palesztin állam fővárosa a Jeruzsálem peremvárosa, Abu Dis legyen, s az amerikai elnök beleegyezett ebbe. Hangsúlyozta azt is, hogy a békefolyamat végén Izrael csak „feltételekhez kötött, korlátozott szuverenitást” ajánl a palesztinoknak.

Az izraeli kormányfő megismételte, hogy a tervezet „jó Izraelnak és jó a békének”. Úgy vélekedett, hogy a korábbi béketervek azért vallottak kudarcot, mert megpróbáltak nyomást gyakorolni Izraelre a ciszjordániai kivonulás érdekében.

A kormányfő azt is közölte, hogy várhatóan már a hét végén, vasárnap az izraeli kormány ülése elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a júdea-szamáriai zsidó telepeken.

A 180 oldalas tanulmányban az alábbi térkép szerepel:

Rendkívüli értekezletet tart az Arab Liga szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök részvételével, hogy megvitassa Washington közel-keleti béketervét – közölte a pánarab szervezet főtitkára, Hosszam Zaki kedden, még mielőtt Donald Trump amerikai elnök bejelentette volna béketervét.

Az iszlám vallás szunnita ágának központi intézményeként kezelt egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja, Ahmed el-Tajeb egy kairói nemzetközi konferencián kedden a palesztinokkal szemben eleve részrehajlónak minősítette Donald Trump kormányát, és megalázónak nevezte, hogy Trump az izraeli miniszterelnökkel jelenti be az új béketervet, arab és muzulmán résztvevők nélkül.

„Ők azok, akik felvázolják, megvitatják (…) és megoldják a mi problémáinkat. Egyetlen arab vahy muzulmán (résztvevő) nélkül” – mondta Ahmed el-Tajeb.

Az iráni elnök tanácsadója szerint a kedden ismertetett amerikai béketerv csak büntetés a palesztinok számára, és nem más, mint Izrael és az Egyesült Államok megállapodása.

Ez egy megállapodás a cionista rendszer és Amerika között. A palesztinok közreműködése nincs napirenden. Ez nem béketerv, hanem a szankciók terve – írta egy üzenetben a tanácsadó.

Az iráni parlament elnöke már korábban, a terv ismertetése előtt az évszázad szemfényvesztésének nevezte azt. „Az Egyesült Államok hatalmas összeesküvést készített elő azért, hogy megalázza a muszlimokat” – jelentette ki kedden Ali Laridzsáni a törvényhozásban.