Az arab világ nincs elragadtatva az „évszázad megállapodásától”

Percekkel a bejelentés után befutottak az első reakciók Donald Trump béketervére: Ramallah-ban tüntetnek, az Arab Liga válságtanácskozik, a Hamász fenyegetőzik, Jordánia aggódik, Egyiptom viszont lát benne fantáziát.

A palesztinok tüntetnek

Ramalláh-ban dühös tüntetők vonultak az utcára, és az izraeli kormányfő, valamint az amerikai elnök fotóit égették.

Az Arab Liga válságtanácskozik

Már Donald Trump bejelentését megelőzően közölték, hogy palesztin kérésre rendkívüli értekezletet tart az Arab Liga szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök részvételével, hogy megvitassa Washington közel-keleti béketervét – közölte a pánarab szervezet főtitkára, Hosszam Zaki kedden.

Videó: Trump kétállami megoldást mutatott be a Fehér Házban

Palesztin állam Kelet-Jeruzsálem fővárossal, duplájára növelt palesztin fennhatóság, ugyanakkor izraeli szuverenitás az osztatlan Jeruzsálem, a Golán-fennsík, valamint Júdea és Szamária zsidó települései felett. 

A Hamász fenyegetőzik

Donald Trump amerikai elnök bejelentései közel-keleti béketervére vonatkozóan „agresszívak”, Jeruzsálemre vonatkozó javaslata pedig „képtelenség”

— mondta kedden a Gázai övezetet uraló palesztin Hamász szervezet egyik tisztségviselője.

„Trump bejelentése agresszív és nagyon sok haragot fog szítani”

— mondta Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője a Reuters hírügynökségnek Trump szavaira reagálva.

„… Jeruzsálemre vonatkozó bejelentése képtelenség, és Jeruzsálem mindig is a palesztinok földje lesz… A palesztinok szembe fognak szállni ezzel az egyezséggel, és Jeruzsálem palesztin föld marad”

— tette hozzá Abu Zuhri.

Halíl al-Hajja, az iszlamista palesztin szervezet egyik vezető tisztségviselője határozottan visszautasította az Egyesült Államok és Izrael által bejelentett „összeesküvést”, leszögezve, hogy a palesztinok reagálása tekintetében „minden lehetőséget nyitva tartanak”.

„Biztosak vagyunk benne, hogy palesztin népünk nem fogja megengedni, hogy ez az összeesküvés megvalósuljon. Úgyhogy, minden opció nyitva van. A(z izraeli) megszállók és az amerikai kormány fog viselni minden felelősséget azért, amit tettek”

— hangoztatta a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász egyik vezetője.

Jordánia aggódik

A jordániai külügyminiszter attól tart, hogy veszélyes következményei lesznek, ha Izrael egyoldalú intézkedéseket hoz, amelyekkel az a célja, hogy „új realítások” érvényesüljenek az érintett helyszíneken.

A keddi miniszteri nyilatkozat szerint közvetlen tárgyalásokat kell folytatni az összes végleges ügy megoldásához az elfogadott elvekkel, az arab békekezdeményezéssel és a nemzetközi törvényekkel összhangban.

Mint írta, a palesztin állam létrehozása Kelet-Jeruzsálem fővárossal és a kétállami megoldással az egyetlen út, amely elvezet az átfogó és tartós békéhez.

Egyiptom megfontolásra ajánlja

Egyiptom felszólította kedden a palesztinokat és izraelieket, hogy alaposan gondolják át Donald Trumpnak a konfliktus rendezésére előterjesztett béketervét.

Az egyiptomi külügyminisztérium által kiadott közlemény felszólítja az érdekelt feleket, hogy gondosan és mélyrehatóan tanulmányozzák a béke megteremtésére vonatkozó amerikai elképzelést, és nyissák meg a párbeszéd csatornáit amerikai védnökség alatt a tárgyalások felélesztése céljából.