„Összeesküvés” – a Palesztin Hatóság bojkottálná Trump béketervét

Mahmud Abbász lebeszélné az arab államokat az amerikai elnök béketervének támogatásáról. Felhívása az Öböl-menti országokat valószínűleg nem foglalkoztatja, hiszen azok jelezték: csak akkor ellenzik a tervet, ha az a „megszállt” területek Izrael általi annektálását tartalmazza- írja a The Times of Israel.

A Palesztin Hatóság jelenleg azon munkálkodik, hogy lebeszélje az arab államok nagyköveteit a béketerv ma esedékes bemutatásán való részvételről. A palesztin Wafa hírügynökség úgy tudja, az eseményre Washington meghívta az arab országok nagyköveteit, azonban Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője távolmaradásra szólította fel az érintett diplomatákat, mondván:

„ez az összeesküvés a palesztin nép jogainak aláásását és a palesztin állam létrejöttét ássa alá.”

Az izraeli 13-as hírcsatorna információi szerint az arab országok általánosságban elfogadhatónak tartják az amerikai békejavaslatot, kivéve, amennyiben az azonnali lehetőséget ad Izraelnek ciszjordániai területek annektálására.

Az arab országok várhatóan közös nyilatkozatot adnak ki, mely a tervet „jó kezdetnek” titulálja majd, a vitatott státusú területek annektálása azonban a mérsékelt szunnita országokat a terv elutasítására sarkallhatja.

Mindeközben az iráni külügyminiszter, Mohammad Javad Zarif a tervet „lázálomnak” nevezte, és eleve halott elképzelésnek tartja.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn Donald Trump amerikai elnökkel Washingtonban

Értesülések szerint a palesztin vezetés arra szólította fel a palesztin biztonsági erőket, hogy ne avatkozzanak be az esetleges utcai demonstrációkba. Az izraeli Ynet szerint Abbász azt mondta:

„Minden fiatalra szükség van. Maradjanak az utcákon. Az elkövetkezendő napok szükségállapotban telnek majd, nehéz napok következnek, és vállalnunk kell a terv elutasításával kapcsolatos következményeket.”

Abbász állítólag nem volt hajlandó Donald Trump telefonhívásaira sem válaszolni. Az izraeli 12-es hírcsatorna szerint a palesztin vezető az amerikai elnököt „kutyának, kutya kölykének” nevezte egy, a Fatah vezetőivel tartott hétfői megbeszélésen. Ezt az információt a palesztin vezetés cáfolta, mondván, az adott napon nem is volt Fatah vezetői megbeszélés.

Mint ismeretes, az amerikai kormányzat a mai napon fogja nyilvánosságra hozni az „évszázad megállapodásának” nevezett béketervet, melyek hétfőn a Washingtonban tartózkodó Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnökkel, és az izraeli ellenzék legnagyobb pártjának vezetőjével, Benny Ganzcal is megosztott.

„Régóta a Közel-Kelet békéjéért dolgozunk, évtizedek, évszázadok óta. Ez egy lehetőség. Meglátjuk mi lesz. Bármi is történjen” – mondta az amerikai elnök a hétfői sajtótájékoztatón.

„Holnap [azaz ma, kedden – a szerk.] bemutatjuk a tervet, amelyen mindenki dolgozott. Meglátjuk, hogy tetszik e vagy sem. Ha igen, az nagyon jó, ha nem, akkor azzal kell tovább éljünk. De szerintem van esély”

– fogalmazott Trump, aki szerint a palesztinok előbb-utóbb elfogadják a tervet.

Videó: Trump kedden nyilvánosságra hozza az „évszázad megállapodását”

Trump leszögezte: az „nagyon jó lesz” a palesztinoknak, és végül megkapja a palesztinok támogatását.

„Elsőre valószínűleg elutasítják, de a végén el fogják fogadni” – mondta. „A végén tetszeni fog nekik, mert előnyös számukra. Tulajdonképpen nagyon előnyös. Szóval meglátjuk mi lesz, mert nélkülük nincs megállapodás. És ez rendben is van” – nyilatkozta az amerikai elnök, aki hozzátette, hogy amennyiben nincs békemegállapodás, az „élet megy tovább.”

Az amerikai elnökkel folytatott megbeszélés után Benny Ganz, Netanjahu legfőbb riválisa a tervet „történelmi mérföldkőnek” nevezte és hozzátette, hogy azt az Izraellel szomszédos országokkal történő megállapodásoknak kell követnie.

Izrael jelenleg érvényes békemegállapodásokkal rendelkezik Egyiptommal és Jordániával, emellett az utóbbi időben barátibb kapcsolatot sikerült kialakítani Szaúd-Arábiával, amellyel a közös iráni fenyegetettség hozta egy platformra.

Az amerikai kormányzat 2017 óta igyekszik a palesztinok szerepét csökkenteni, első lépésként azzal, hogy Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként, majd az amerikai követség Jeruzsálembe költöztetésével, később több millió dollár palesztinoknak juttatandó segély megvonásával, és a palesztin „menekülteket” segítő ENSZ-szervezet támogatásának leállításával, végül a washingtoni palesztin képviseleti iroda bezárásával.

Az „évszázad megállapodásának” nevezett amerikai rendezési javaslat előzetes információk szerint az eddig leginkább Izraelnek kedvező terv, mely nemcsak Jeruzsálem főváros státusát véglegesíti, de kiterjesztené Izrael szuverenitását Ciszjordánia jelentős részére.

A Reuters hírügynökség információi szerint Trump Netanjahunak és Ganznak a március eleji izraeli választásokig ad időt, hogy a terven dolgozzanak, mellyel jelentősen felkavarja a választások körüli amúgy sem nyugodt izraeli belpolitikai életet.

Palesztin dzsihadisták erőszakkal készülnek Trump béketervére?

Iráni információ szerint felkeléssel és intifádával próbálják majd megzavarni a Trump-terv megvalósítását.