Palesztin dzsihadisták erőszakkal készülnek Trump béketervére?

Iráni médiaértesülések szerint erőszakos válaszlépésekre készülnek szélsőséges iszlamisták, ha Trump – várhatóan még ma – nyilvánosságra hozza az „évszázad megállapodásának” is titulált közel-keleti tervét.

A The Jerusalem Post az iráni sajtóvisszhangokat elemzi azzal kapcsolatban, hogy hosszú idő után végre felgyorsulni látszanak az események: Donald Trump ma várhatóan nyilvánosságra hozza  a zsidó állam és körülötte élő arab népek együttéléséről szóló béketervét.

Az iráni Mehr News azt írja: Trump terve Netanjahu szerint egyértelmű előnyökkel jár a palesztin nép számára is.

Az IRNA hírügynökség viszont már Jordániára hivatkozva jelenti: Amman arra készül, hogy kihátráljon a palesztinok ügye mögül — ezzel mintegy elfogadja a „gyalázatos tervet”, kiszolgáltatva a „cionista rezsimnek” Jeruzsálemet és „a palesztinok menekültjogi lehetőségét is végérvényesen aláaknázza”.

Videó: Trump kedden nyilvánosságra hozza az „évszázad megállapodását”

Trump leszögezte: az „nagyon jó lesz” a palesztinoknak, és végül megkapja a palesztinok támogatását.

Az iszlamista Tasnim hírügynökség ugyanakkor arról ír: a Palesztin Iszlám Dzsihád szervezete azt tervezi, hogy felkeléssel és intifádával próbálja majd megzavarni a Trump-terv megvalósításának folyamatát.

Az ismert terrorista alakulatról köztudott, hogy folyamatos kapcsolatban áll az iráni politikai vezetéssel — legutóbb Kaszim Szulejmáni temetésén is ott voltak, és gyakran értekeznek Zarif iráni külügyminiszterrel is — emlékeztet az iráni hírügynökség.

Trump hétfőn közölte: a térségben tapasztalható feszültség csökkentését „a palesztinoknak is akarniuk kell, s bár kezdetben nem akarják majd, de a végén igen”.

A palesztinokról szólva az elnök kifejtette: „nem élnek jól. Mint tudják, megszüntettük a nekik nyújtott segélyeket, s bár ez olyasmi, ami nem kedvemre való, de mégis megtettem. Szerintem nagyon jó az esély, hogy erre ismét igényt tartanának”. A palesztinok „kiváló tárgyalópartnerek” – tette hozzá.

Már Washingtonban vannak Izrael vezetői, hogy Trumppal tárgyaljanak

Az amerikai elnök még  az „évszázad béketervének” kihirdetése előtt szeretne egyeztetni Benjamin Netanjahuval és Beni Ganz-cal.