Már Washingtonban vannak Izrael vezetői, hogy Trumppal tárgyaljanak

Az amerikai elnök még  az „évszázad béketervének” kihirdetése előtt szeretne egyeztetni Benjamin Netanjahuval és Beni Ganz-cal.

„Hat hét áll rendelkezésükre, hogy életbe léptessék ezt a tervet, ha szeretnék” – hangsúlyozta Donald Trump a The Jerusalem Post szerint Benjamin Netanjahunak és Beni Ganznak, akik hétfőn érkeztek Washingtonba, hogy Amerika korábban beharangozott közel-keleti béketervéről tárgyaljanak az elnökkel. Az izraeli sajtó várakozásai szerint a régóta várt részleteket kedden fogják ismertetni a nyilvánossággal.

Az amerikai javaslatcsomagot csaknem két éve harangozták be, ám nagy része mindeddig ígéretek tárgya maradt – elsősorban az izraeli belpolitika váratlan eseményei miatt. A zsidó államban egy éven belül két eredménytelen kormányalakítási kísérletre is sor került, és hamarosan harmadik alkalommal kényszerülnek urnához járulni a választók.

Donald Trump meghívására a két izraeli politikust ugyan együtt hívták meg a Fehér Házba, de Ganz, az ellenzéki centrista Kék-Fehér párt elnöke az MTI szerint szombaton este közölte, hogy nem vesz részt a közös, háromoldalú tárgyaláson.

Prime Minister of Israel on Twitter: „Over the past three years, I have spoken countless times with President @realDonaldTrump, a huge friend of Israel, and his staff, about our vital interests, our security, and our justice. I am going to meet with President Trump tomorrow. On Tuesday, with him, we will make history pic.twitter.com/F5BMukHBtD / Twitter”

Over the past three years, I have spoken countless times with President @realDonaldTrump, a huge friend of Israel, and his staff, about our vital interests, our security, and our justice. I am going to meet with President Trump tomorrow. On Tuesday, with him, we will make history pic.twitter.com/F5BMukHBtD

A béketerv felvázolására a Trump-kormányzat már többször ígéretet tett, de mindahányszor elhalasztotta. Várható tartalmára azonban következtetni lehet Jared Kushner korábbi lépéseiből és nyilatkozataiból, továbbá a tavaly júniusban egy bahreini gazdasági konferencián éppen Kushner által felvázolt gazdasági elképzelésekből.

A tavaly nyáron Bahreinban rendezett konferencián az Egyesült Államok, a Perzsa-öböl országai és Szaúd-Arábia képviselői vettek részt, a palesztinok nem. A Jared Kushner vezette amerikai küldöttség nagy ívű beruházásokat vázolt fel. A tervben azonban nem esett szó a palesztin-izraeli vita kulcskérdéseiről, köztük a területi rendezésről, az önálló palesztin államról, vagy a Washington által korábban Izrael fővárosaként elismert Jeruzsálem státuszáról.

Kushner ezt követően többször tárgyalt az Öböl kis államainak vezetőivel, többször egyeztetett Izraelben a béketervről, és megbeszélést folytatott II. Abdullah jordániai királlyal is, aki vasárnap egyértelműen elutasította a tervet.

A jordániai uralkodó korábban emlékeztette Trumpot az úgynevezett kétállami megoldásra, vagyis arra, hogy Izrael mellett létre kellene jönnie a független és önálló palesztin államnak is, amelynek fővárosául Kelet-Jeruzsálemet kell kijelölni. Washington hivatalosan nem reagált a jordán álláspontra, a Trump-kormányzat azonban minden korábbi állásfoglalásában elutasította a kétállami megoldást.

Mint írtunk róla, a nagykövetsége Jeruzsálembe helyezése után nem sokkal, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter még azt is bejelentette: Washington a megszállt Ciszjordániában lévő palesztin területeken létrehozott zsidó településeket többé nem tekinti „ellentétesnek a nemzetközi joggal”. Tavaly áprilisban az Egyesült Államok először publikált olyan térképet, amelyen a Golán-fennsík izraeli területként szerepelt.

Donald Trump a múlt héten a davosi világgazdasági fórumról hazatérőben a repülőgépen vele utazó újságíróknak elismerte, hogy a palesztinok valószínűleg negatívan fogadják majd a tervet, holott szerinte ez nekik is „kiváló” lesz.