Mike Pompeo: Nem törvénytelenek a izraeli települések Júdea-Szamáriában

Történelmi irányváltás az amerikai külpolitikában: a Trump kormány visszatért Ronald Reagan egykori amerikai elnök álláspontjához a kérdésben.

Amerika izraeli nagykövete, David Friedman szerint az új irány előmozdíthatja az izraeli-palesztin békét — írja a The Jerusalem Post.

“Miután alaposan áttanulmányozta a jogi vita mindkét oldalát, a kormány arra jutott, hogy Reagan elnökkel ért egyet az ügyben. Izraeli polgári települések létesítése a Nyugati Parton önmagában nem összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal.”

— jelentette be Mike Pompeo külügyminiszter.

Pompeo bejelentését a The Jerusalem Post információi szerint a külügyminisztérium jogi irodája által lefolytatott egy éves felülvizsgálati időszak előzte meg. A csapat számos nemzetközi jogi szakértővel, valamint különböző kormányok képviselőivel egyeztetett az ügyben.

Az amerikai külügyminiszter szerint a felülvizsgálat apropóját az Obama kormány által támogatotta ENSZ 2334-es határozat adta, mely szerint a telepes tevékenység a nemzetközi jog „nyilvánvaló megsértése. „

Pompeo beszédében rövid áttekintést adott a települések jogi státuszával kapcsolatban, amiről alapvetően annyit tudott elmondani összességében, hogy „évtizedeken át inkonzisztens volt.” 1978-ban a Carter kormány arra jutott, hogy a polgári települések létesítése az említett területen nem összeegyeztethető a nemzetközi joggal, azonban Reagan fordított ezen 1981-ben.

Telepek építése Júdea és Somron területén. Fotó: Anadolu

„Egészen Obamáig minden kormány elismerte, hogy a korlátlan telepes tevékenység a béke akadálya lehet, de bölcsen és tisztességgel azt is elismerték, hogy a jogi pozíciókba való beszorulás sem segíti elő a békét.”

Míg nem teljesen világos, az új politikai irányvonal hogyan is hat majd a Trump féle béketervre, David Friedman nagykövet szerint a hétfői bejelentés előmozdíthatja a békét az izraeliek és palesztinok között.

Pompeo sietett leszögezni, hogy természetesen továbbra is lehetnek olyan specifikus települések, amik specifikus jogi kérdéseket vetnek fel a jövőben, azonban ezen esetek elbírálása teljességgel az izraeli jogrendszer kompetenciája.

Amerika emellett a terület végső státuszát sem ítélte meg ezzel, azon mindkét oldalnak dolgoznia kell majd, tette hozzá a külügyminiszter.