Trump külön tárgyal Netanjahuval és Ganzcal a béketervről

Az ellenzéki vezető azt ígéri, hogy a megbeszélés részletei zárt ajtók mögött maradnak majd – írja a The Times of Israel.

Washingtonba tart a Kék-Fehér párt vezetője és oda készül a miniszterelnök is, a két izraeli politikus azonban nem egy időben találkozik Donald Trumppal. Ganz hétfőn, a vasárnap este útnak induló Netanjahu kedden tart majd megbeszéléseket Trumppal, ugyanakkor az izraeli miniszterelnök irodája azt is nyilvánosságra hozta, hogy Netanjahut hétfő este, a keddi formális megbeszélés előtt is fogadja majd az elnök.

Beni Ganz arra az újságírói kérdésre, vajon arra fogja-e kérni az amerikai vezetőt, hogy a terv ismertetését halassza a választások utánra, nem adott konkrét választ: „Meghallgatom a terv részleteit, átbeszéljük álláspontjainkat, azonban ami zárt ajtók mögött zajlik, az zárt ajtók mögött is marad” – fogalmazott.

A terv, melyet Trump elnök kedden kíván ismertetni, szakértők szerint jelentős mértékben Izraelnek kedvez, ezért vélhetően nem bírja majd a nemzetközi közösség jóváhagyását, mely továbbra is a kétállami megoldást látja a legjobbnak.

Washington röviden már beszélt a palesztinokkal is a tervről, ők azonban még annak napvilágra kerülése előtt elutasították azt.

Az izraeli 12-es csatorna információi szerint az amerikai ajánlat minden eddiginél nagyvonalúbb Izrael számára, hiszen tartalmazza a ciszjordániai zsidó telepek teljes izraeli szuverenitását és Jeruzsálem osztatlan, izraeli fővárosként való elismerését.

A hírcsatorna információi szerint a béketerv idővel lehetőséget ad egy önálló palesztin állam létrejöttére, azonban ennek feltétele a gázai övezet teljes fegyvermentesítése és Izrael zsidó államként való elismerése. Ezeket a feltételeket a palesztinok minden bizonnyal nem fogják elfogadni.

Beni Ganz és Jáir Lápid, a Kék-Fehér párt vezetői Jared Kushnerrel és David Friedman nagykövettel

Beni Ganz a tervek szerint hétfő délután tér vissza Izraelbe. Útján elkíséri Amir Eshel, az izraeli légierő korábbi főparancsnoka, aki a Kék-Fehér párt közlése szerint „régóta tanácsadóként szolgál Ganz mellett az amerikai béketerv és az amerikai kormánnyal való kapcsolattartás témáiban.”

Az ellenzéki vezető a Fehér Házban folytatandó megbeszélés után azonnal Izraelbe igyekszik vissza, ahol „tovább vezeti a Netanjahu mentelmi jogának kérdésében folyó tárgyalásokat”, ez alatt minden bizonnyal a Knesszetben kedden történő vitanapot érti.

Az amerikai béketervvel kapcsolatban Ganz elöljáróban annyit mondott, hogy az „fontos mérföldkő” és „lépés egy történelmi regionális megegyezés irányába.” Az ellenzéki vezető azt is megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban számos megbeszélést folytatott a béketervvel kapcsolatban amerikai illetékesekkel, köztük David Friedman nagykövettel, akit barátjának nevezett.

Az amerikaiak hivatalosan még nem döntötték el, nyilvánosságra hozzák-e a béketervet hat héttel az izraeli választások előtt. Ganz azt nyilatkozta, hogy szerencsésebbnek tartaná, ha az amerikaiak megvárnák a március 2-án esedékes izraeli parlamenti választásokat.

Ganz Izraelhez csatolná a Jordán-völgyet, ha megnyeri a választást

A Kék és Fehér első embere azt ígérte, hogy a választások után kiterjeszti az izraeli szuverenitást a Jordán-völgyre.