Ganz Izraelhez csatolná a Jordán-völgyet, ha megnyeri a választást

A Kék és Fehér párt első embere azt ígérte, hogy a választások után kiterjeszti az izraeli szuverenitást a Jordán-völgyre – írja a The Times of Israel.

„A Jordán-völgy Izrael keleti védelmi pajzsa, bármilyen jövőbeni forgatókönyv esetén. Azok a kormányok, amelyek fontolgatták a visszaadását, nagyon súlyos biztonsági és stratégiai hibát követtek el”

– jelentette ki Beni Ganz a térségben tartott választási kampányában.

„Úgy tekintünk erre a darab földre, mint Izrael állam elválaszthatatlan részére, és a választások után az fogunk dolgozni, hogy kiterjesszük az izraeli szuverenitást a Jordán-völgy felett. Ezt nemzeti egyetértés alapján és a nemzetközi közösséggel egyeztetve tesszük meg”

– tette hozzá.

A szeptemberi választások előtt Benjamin Netanjahu miniszterelnök jelentette ki, hogy azonnal kiterjeszti a szuverenitást a Jordán-völgy felett, amint megalakítja új kormányát.

Netanjahu ígérete, amiről azt mondja, már megtette volna, de az átmeneti kormánynak ehhez nincs elegendő jogköre, egy időre lekerült a napirendről, miután két választást követően nem sikerült kormányt alakítani, az új választást pedig március másodikára tűzték ki.

Ganz kitért a tavaly visszaadott két enklávéra a Jordán határ mellett, miután a királyság nem egyezett bele a 25 éves bérleti szerződés meghosszabbításába, pedig az 1994-es békemegállapodásban ebben egyeztek meg.

„Nem lehetnek újabb olyan incidensek, mint Tzofar és Naharajim elvesztése”

– mondta Ganz.

Netanjahu máris annektálná a Jordán-völgyet

Az izraeli jobboldal az amerikai támogatásra építve már a jövő héten szavazna a területek átcsatolásáról.

A jobboldali politikusok és a telepesek vezetői gúnyosan reagáltak Ganz bejelenésére, blöffnek nevezték szavait. Benjamin Netanjahu miniszterelnök arra szólította fel a Kék és Fehér vezetőjét, hogy ne várjon a választások utánig, hanem támogassa a kormány javaslatát erről, ha az a következő hetekben a Knesszet elé kerül szavazásra.

„Benny Ganz, a nap végére választ várok”

– üzente Netanjahu Ganznak.

A Kék és Fehér vezetője gyorsan reagált.

„Bibi, először tárgyaljunk az immunitásról, majd utána egyeztessünk a szuverenitás kiterjesztéséről”

– írta a Twitteren Ganz, utalva arra, hogy Netanjahu a Knesszettől kért mentességet az ellene felhozott vádak korrupciós miatt.

Az Európai Unió továbbra is „megszálló hatalomként” tekint Izraelre

Európai-amerikai ellentét Izrael ügyében: az EU felszólította a zsidó államot, fejezzen be mindenféle telepes-tevékenységet.