Trump veje jobb jövőt ígér a palesztinoknak Bahreinben

Az amerikai elnök veje kedden nyitotta meg a kétnapos gazdasági programot Bahreinben, amit a palesztinok ígéretükhöz híven bojkottálnak.

Kezdetét vette kedden az a gazdasági programsorozat, amit az „évszázad béketerveként” beharangozott amerikai javaslatcsomag első lépéseként hirdettek meg korábban — adta hírül a Ynetnews.

„Békét csak akkor lehet elérni, ha fel tudunk mutatni az embereknek egy ösvényt életük jobbá tételére”

— jelentette ki az MTI szerint az esemény megnyitóján Jared Kushner. Mint mondta, a konferencia célja, hogy a kihívásokat egy más megközelítéssel próbálják megoldani.

FULL: Kushner’s Opening Remarks at Bahrain Conference

Articles: https://www.i24news.tv/enLive: https://video.i24news.tv/page/live?clip=5a94117623eec6000c557fecReplay: https://video.i24news.tv/page/5a97b81f23eec6…

Közvetlenül a palesztinokhoz intézve szavait hangsúlyozta:

Sem Donald Trump amerikai elnök, sem az Egyesült Államok nem hagyott cserben titeket.

„Ez a munkaértekezlet értetek van, és ha sikerül rendesen megvalósítani, jobb jövőt biztosíthat a palesztinoknak: a méltóság, a virágzás és a lehetőségek jövőjét” — emelte ki Kushner, aki hozzátette: noha a Trump-kormány 50 milliárd dolláros közel-keleti gazdasági terve a régió fejlődésének elérése,

„gazdasági növekedés és jólét megteremtése nem megvalósítható egy tisztességes és tartós politikai megoldás nélkül (…),  amely garantálja Izrael biztonságát és tiszteletben tartja a palesztinok méltóságát”.

Kushner: nem lehet csak az arabokra hallgatni a béke kapcsán

Donald Trump veje és tanácsadója szerint köztes megállapodásra van szükség az arab-izraeli konfliktusban.

Mindemellett  leszögezte azt is, hogy a manamai konferencia kizárólag gazdasági kérdésekkel foglalkozik, és a politikai kérdések megvitatását egy későbbi időpontra halasztják.

A Kushner nevével fémjelzett terv politikai részét így továbbra is homály fedi.

A rendezvényen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank vezetői — köztük Christine Lagarde — is részt vettek, ám a palesztin vezetők tartották magukat a bojkotthoz, amit korábban kihirdettek. Izrael kormányának képviselői nem kaptak meghívást — a Fehér Ház indoklása szerint azért, hogy sikerüljön „politika-mentessé” tenni a konferenciát, és kizárólag gazdasági szakemberek bevonásával vegye kezdetét a programsorozat.

Béketerv: folyosóval kötnék össze Gázát és Ciszjordániát

Hatalmas beruházásokat szervezne a Közel-Keleten Trump béketerve, egymillió munkahelyet teremtenének a palesztinoknak.

A bahreini konferenciát már előzőleg komoly bírálatok érték az arab államok és a palesztinok részéről, bár Washington regionális szövetségesei, így Szaúd-Arábia is burkoltan támogatják az amerikai béketervet. Ennek ellenére a rendezvényen résztvevő országok sok esetben a miniszterinél alacsonyabb szinten képviseltették magukat, ami hírügynökségek szerint jelezheti azt, hogy

bizonytalanok az amerikai elképzelések megvalósíthatóságát illetően.

 A Békétől a jólétig címet viselő, 40 oldalas terv 179 infrastrukturális és üzlet projektet tartalmaz. A szóban forgó 50 milliárd dollár több mint felét a palesztin területek kapnák meg tíz évre elosztva, míg a fennmaradó összegen Egyiptom, Libanon és Jordánia osztozna. Az 50 milliárd dollárból 26 milliárd dollárt (több mint 7400 milliárd forintot) kölcsön, 13,5 milliárd dollárt (körülbelül 3800 milliárd forintot) segély, míg 11 milliárd dollárt (csaknem 3150 milliárd forintot) magánbefektetés formájában bocsátanának rendelkezésre.

The White House 45 Archived on Twitter: „Generations of Palestinians have lived under adversity and loss, but the next chapter can be defined by freedom and dignity.Today, we’re unveiling Peace to Prosperity: the most ambitious international effort for the Palestinian people to date. https://t.co/q1pX9yJJzE / Twitter”

Generations of Palestinians have lived under adversity and loss, but the next chapter can be defined by freedom and dignity.Today, we’re unveiling Peace to Prosperity: the most ambitious international effort for the Palestinian people to date. https://t.co/q1pX9yJJzE