Kushner: nem lehet csak az arabokra hallgatni a béke kapcsán

Nem lehetséges az arab békekezdeményezést követve megállapodásra jutni az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében, egy megállapodáshoz köztes megoldásra van szükség az arab és az izraeli álláspontok között — vélekedett Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója a katari székhelyű Al-Jazeera hírtelevíziónak adott interjújában, melyet az MTI szemlézett.

„Úgy vélem, mindannyiunknak tudomásul kell vennünk, hogy ha valaha is lesz megállapodás, az nem az arab békekezdeményezést fogja követni, hanem valahol ez előbbi és az izraeli álláspont között lesz”

— idéztek részleteket a kedden megjelenő interjúból a hírügynökségek hétfőn.

„Mindenki, akivel szót ejtek az arab békekezdeményezésről beszél, amely nagy erőfeszítés volt, de ha valóban ez lenne a megállapodáshoz vezető út, már régen megállapodtak volna”

— vélekedett Kushner.

Az említett békekezdeményezés részeként Szaúd-Arábia vezetésével az arab országok egy független palesztin állam létrehozását szorgalmazzák az 1967-es hatnapos háborút megelőző határok között, Kelet-Jeruzsálemben található fővárossal, valamint a palesztin menekülteknek és leszármazottaiknak a visszatérését, amiért cserében diplomáciai elismerésben részesítenék Izraelt.

Az amerikai sajtó szerint sok minden utal arra, hogy a Jared Kushner nevével fémjelzett rendezési terv gazdasági előnyök ígéretével próbálná rávenni a palesztinokat arra, hogy lemondjanak egy önálló államról.

A Kushner-féle tervet a palesztinok mellett számos arab ország visszautasítja, mert úgy véli, egyoldalú és elfogult Izrael iránt.

Kushner javaslatait a kedden kezdődő bahreini konferencián tárgyalják meg, amelyen jelen lesz egyebek között Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jordánia és Marokkó. A palesztinok bojkottálják az eseményt, amelyre nem hívták meg az izraeli kormány képviselőit.

Libanon és Irak sem vesz részt az eseményen.

Béketerv: folyosóval kötnék össze Gázát és Ciszjordániát

Hatalmas beruházásokat szervezne a Közel-Keleten Trump béketerve, egymillió munkahelyet teremtenének a palesztinoknak.