Még az izraeli választások előtt kiadhatják az „évszázad megegyezésének” részleteit

A közel-keleti béketerv politikai agendáját régóta rejtegetik. Most úgy tűnik, nem igazodnak többet az izraeli belpolitikához.

Ismét hírek láttak napvilágot azzal a tervvel kapcsolatban, amit régóta az „évszázad megegyezéseként” emlegetnek a világsajtóban. Az amerikai javaslatcsomagot csaknem két éve harangozták be, ám nagy része mindeddig ígéretek tárgya maradt – elsősorban az izraeli belpolitika váratlan eseményei miatt.

A zsidó államban egy éven belül két eredménytelen kormányalakítási kísérletre is sor került, és hamarosan harmadik alkalommal kényszerülnek urnához járulni a választók.

A The Times of Israel értesülései szerint a Fehér Ház egyik tanácsadója nemrég arról beszélt, hogy Donald Trump kormánya kész lenne nyilvánosságra hozni a béketerv részleteit, még a március 2-ra kitűzött izraeli választások előtt.

„Véleményem szerint nem feltétlenül függ mindez a választásoktól” – nyilatkozta Robert O’Brien vasárnap a sajtónak. „Három választást is tartanak egymás után, meglátjuk” – tette hozzá az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, aki kifejtette: többé nem feltétlenül igazodnának az érintettekhez.

„Az amerikai elnök tartós és hosszútávú megoldást keres az izraeli-palesztin oldalon. Semmit nem időzítünk a belpolitikai eseményekhez – sem a palesztinokéhoz, sem az izraeliekéhez” – jelentette be O’Brien.

Mindezzel párhuzamosan Izraelben is olyan hírek születtek, miszerint pár héten belül kiderülhetnek az amerikai béketerv részletei, aminek eddig szinte egyetlen megvalósult sikerere egy tavaly júniusi gazdasági konferencia volt Bahreinban.

Akkor a Trump-adminisztráció 50 milliárd dolláros közel-keleti gazdasági terve egy globális befektetési alap létrehozását szorgalmazta a palesztin és szomszédos arab államok gazdasági felemelésére, valamint egy 5 milliárd dolláros közlekedési folyosó építését Ciszjordánia és a Gázai-övezet összekapcsolására.

Mint lapunk is beszámolt róla, a washingtoni javaslatcsomag jégnek ütközéséről már tavaly szeptemberben is szóltak feltételezések. Utoljára pedig decemberben fogalmazódtak meg feltevések arról, hogy új terv készült, és libanoni sajtóértesülések akkor arról írtak, hogy háromoldalú megegyezés várható Izrael, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet és a Hamász terrorszervezet között – később ezt a hírt cáfolták.

Washington cáfolja a háromoldalú béketerv kiszivárgásáról szóló pletykát

„Tévesek a pletykák a Trump-adminisztráció béketervéről, biztosak vagyunk benne, hogy az úgynevezett forrás nem látta a tervet”

Közben sajtóértesülések szerint Avi Berkowitz, az amerikai kormány új közel-keleti tanácsadója múlt héten Izraelbe érkezett, hogy vezetőkkel tárgyaljon. Kinevezése óta ez volt az első alkalom, amikor az országba látogatott. A tanácsadó Benjamin Netanjahu mellett Beni Ganz-cal is találkozott – noha a hírt hivatalosan mindeddig egyik fél sem erősítette meg.

A Haaretz úgy tudja, a Fehér Ház falain belül komoly viták zajlottak arról, hogy érdemes-e egyáltalán közzé tenni a régóta rejtegetett tervezetet a következő hetekben. Továbbá nemrég az izraeli Kék-Fehérek vezetője, Ganz is kifejezetten ellenezte Berkowitz előtt a lépést, és Trump „otromba beavatkozásának” minősítette azt az izraeli demokrácia folyamataiba.