Washington cáfolja a háromoldalú béketerv kiszivárgásáról szóló pletykát

A washingtoni Fehér Ház határozottan cáfolja a libanoni sajtóban megjelent értesülést, miszerint Izrael, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet és a Hamász háromoldalú megállapodást kötne az amerikai béketerv keretében – írja a The Times of Israel.

Ez olyan találgatásokat tartalmazott a libanoniak szerint, mint például, hogy bár Izrael megtarthatná ciszjordániai településeit, de szaudi felügyelet alá kerülne a Templom-hegy.

„Tévesek a pletykák a Trump-adminisztráció béketervéről, biztosak vagyunk benne, hogy az úgynevezett forrás nem látta a tervet”

– mondta a lapnak egy vezető amerikai diplomata.

A pletyka egyik leghiteltelenebb része az volt, hogy az Egyesült Államok leállítaná az Izraelnek nyújtott támogatását, ha Jeruzsálem elutasítaná a megállapodást. Egy másik ilyen képtelenség, hogy létrejönne egy ú.n. „Új Palesztina” Gáza és Ciszjordánia egyes részeinek összekapcsolásával.

A Hezbollah-t támogató tévécsatorna, az Al-Mayadeen riportjában olyan részletek voltak, amelyek egyértelműen ellentmondanak a Washington által eddig korlátozottan közölt információknak, valamint élesen szemben állnak a közismert amerikai és izraeli álláspontokkal, beleértve Jared Kushner főtanácsadó nyilatkozatait, miszerint a terv nem tartalmaz palesztin államiságot.

Kiszivárgott: ez lehet az új amerikai béketerv

Háromoldalú megegyezést kötne Izrael a PFSZ-szel és a Hamásszal, a terv a palesztinok részéről teljes lefegyverzést követelne.

A most cáfolt kiszivárogtatás szerint  a Júdea és Szamária területén létrejött településblokkokat, valamint az izolált településeket is Izraelhez csatolnák, a Jordán-völgy pedig izraeli ellenőrzés alatt maradna. Benjamin Netanjahu miniszterelnök néhány hete valóban tett olyan kijelentést, hogy Washington ebbe beleegyezett, de az amerikaiak azt is cáfolták .

A libanoni spekuláció szerint a palesztinok is elbuknák az amerikai támogatást, ha nem egyeznének bele a megállapodásba, hozzátéve, hogy ha a PFSZ elfogadná, de a Hamász nem, akkor a szankció nem érintene minden palesztint, különbséget tennének a két fél között.

A jelentés azt is állította, hogy a megállapodással a rendkívül érzékeny Templom-hegy új felügyelője Szaúd-Arábia lenne. A jeruzsálemi szent helyet jelenleg a jordánok és a palesztinok közösen felügyelik, a biztonsági felügyeletet pedig Izrael látja el. Izrael nyilvánvalóan megtartaná szuverenitását a Templom-hegyen – vélte a jelentés.

Jéghegynek ütközhet az „évszázad béketerve” a Közel-Keleten

Egy amerikai tisztségviselő szerint az izraeli választások teljesen felülírhatják az eddigieket, és meglehet, hogy még idén sem teszik közzé a washingtoni javaslatcsomagot.

A béketervről az elmúlt hónapokban már számos értesülés megjelent, de ezeket Washington mindig cáfolta, megalapozatlan spekulációknak nevezve azokat, hozzátéve, hogy a valódi részleteket majd a kiválasztott időpontban közzéteszik.

A Fehér Ház ugyanakkor már több alkalommal elhalasztotta a béketerv közzétételét. Az év elején a tisztviselők azt ígérték, hogy a márciusi izraeli választások utánra időzítik, de miután nem sikerült kormányt alakítani, és új választásokat írtak ki novemberre, a terv bejelentését ezutánra tolták.

Most, hogy Izrael váratlanul, és példa nélkül egy harmadik választásra készül egy éven belül, a kezdeményezést a Fehér Ház takaréklángra tette – mondták az izraeli lap amerikai forrásai.