Jéghegynek ütközhet az „évszázad béketerve” a Közel-Keleten

Egy amerikai tisztségviselő szerint az izraeli választások teljesen felülírhatják az eddigieket, és meglehet, hogy még idén sem teszik közzé a washingtoni javaslatcsomagot.

Mégsem kerültünk sokkal közelebb annak az amerikai béketervnek a megismeréséhez, aminek napvilágra kerülő részleteit közel két éve kíséri kiemelt figyelemmel a világsajtó — ezt állította az az amerikai tisztségviselő, aki az Arutz7-nek nyilatkozott nemrég.

Ragadós példa — most már Iránnak is van „béketerve”

A totalitárius iszlám diktatúra béketerve a Perzsa-öbölre és a Hormozi-szorosra vonatkozna.

Noha a múlt heti izraeli választásokat megelőzően Benjamin Netanjahuhoz hasonlóan többen azt várták, hogy a voksolást követően nyilvánosságra kerül az amerikai béketerv, médiaértesülések szerint az eredmények fényében ez nagyon nem valószínű,

és az izraeli helyzet okozta bizonytalanság miatt jelentős csúszás várható.

„Lehet, hogy egy alapjaiban is más kormány áll majd fel ahhoz képest, amivel együtt dolgoztunk az elmúlt években. Az sem biztos, hogy a jelenlegi miniszterelnök marad” — hangsúlyozta az Arutz7 forrása, aki szerint az is lehetséges, hogy a korábban „évszázad terveként” beharagozott javaslatcsomag részletei egyáltalán nem kerülnek nyilvánosságra ebben az évben.

Ahogy lapunk is beszámolt róla nemrég, az amerikai kormány eddigi közel-keleti tanácsadója Jason Greenblatt — aki kulcsszerepet játszott a terv kidolgozásában — szeptemberben jelentette be lemondását. Távozása sokakat meglepetésként ért, ugyanakkor megalapozottnak tűnik a hivatalos verzió, miszerint a távozásnak családi okai vannak és Greenblatt mindenképpen megvárja a béketerv bemutatását.

Megvan Jason Greenblatt utódja

A hamarosan távozó Jason Greenblattet Avi Berkovitz váltja az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója pozíciójában.

A két év után távozó amerikai diplomata pénteken Benjamin Netanjahuval, vasárnap pedig Reuven Rivlin izraeli elnökkel is megbeszélést tartott, és várakozások szerint hamarosan a Kék-Fehér Párt vezetőjével, Beni Ganzzal is asztalhoz ül majd.

Zárt ajtók mögött tartott megbeszéléseken Greenblatt állítólag már előrevetette, hogy lehetséges: az eddig titokban tartott béketerv mostanra teljesen értelmét veszítette az új izraeli felállás fényében.