Lemondott Jason Greenblatt, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja 

Némiképp váratlanul távozik posztjáról az évszázad béketervének megalkotója, Jason Greenblatt — tudatta a Fehér Ház csütörtökön.

Jason Greenblatt, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja és az évszázad béketerve megalkotója távozik az kormányból — jelentette be a Fehér Ház csütörtökön.

Mindazonáltal a következő hetekben továbbra is betölti majd jelenlegi pozícióját, addig legalábbis biztosan, amíg Donald Trump elnök nem ismerteti béketervét, amire várhatóan valamikor a szeptember 17-i izraeli választások után kerül sor — írja a The Jerusalem Post. Ezután Greenblatt nagy valószínűséggel visszatér családjához New Jersey-be.

Trump a Twitteren így fogalmazott: „A kormányomban eltöltött majdnem három év után Jason Greenblatt távozik, hogy a magánszektorban folytassa munkáját. Jason hűséges, nagyszerű barát volt és fantasztikus ügyvéd… Izrael iránti, illetve az Izrael és a palesztinok közötti béke megteremtésére irányuló elkötelezettsége nem fog feledésbe merülni. Hiányozni fog. Köszönöm Jason!”

Jason Greeblatt. Fotó: U. S. Embassy.

Jared Kushner, Trump elnök veje és egyik legfőbb bizalmasa azt írta, hogy kollégája „kimagasló munkát végzett egy, a békére régóta áhítozó térség gazdasági és politikai fejlesztésére vonatkozó vízió megteremtésében. Munkájával elősegítette az Izrael és szomszédai közötti kapcsolatok fejlesztését, mivel a régió minden vezetője tiszteli és bízik benne. Közeli barát és partner, és továbbra is pozitív hatást fog gyakorolni a világra„.

Jason Greenblatt nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Trump elnök megbízottjaként foglalkozhatott a terület rendezésével és kifejtette, bízik abban, hogy a régióban élő arabok és zsidók millióinak válik majd jobbá az élete a közeljövőben.

A beszámolók szerint a megüresedett poszt miatt a Kushner és az elnök munkáját segítő Avi Berkowitz és Brian Hook iráni különmegbízott feladatköre fog kibővülni.

Netanjahu szerint közvetlenül a választások után jön a béketerv

Azt azért leszögezte, hogy nem fog semmiféle, Izrael biztonságát veszélyeztető kompromisszumba belemenni, és egyetlen izraeli települést sem hajlandó kiüríteni.