Ragadós példa — most már Iránnak is van „béketerve”

Régiós béketervet fog benyújtani a stratégiailag fontos Hormuzi-szorosról az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán New Yorkban — közölte vasárnap Haszan Róháni iráni elnök az MTI szerint.

Az iráni vezető egy teheráni katonai díszszemlén beszélt kijelentette, a terv összehozza majd és a remény koalíciójába tömöríti az öböl menti államokat, hogy külföldi hatalmak beavatkozása nélkül szavatolják a hajózást a térségben.

A béketerv a Perzsa(Arab)-öbölre és a Hormozi-szorosra vonatkozna.

Állítása szerint a külső beavatkozás nagyon vitatható és veszélyes a Perzsa-öböl térségére nézve. Teherán barátságot és testvériséget szeretne elérni az öböl menti térség államaival, amelyeknek „kezet nyújt” — mondta Róháni, aki szerdán mondja el beszédét az ENSZ-ben.

Az Egyesült Államok és Irán heves vitába bonyolódott a Hormuzi-szorosról, az öböl menti térség fontos vízi útjáról, ahol Irán több külföldi hajót is lefoglalt.

A múlt héten Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy csatlakozik ahhoz a misszióhoz, amelyet az Egyesült Államok hozott létre a Perzsa(Arab)-öböl hajózási útvonalának védelmére azt követően, hogy szaúdi olajlétesítményeket értek támadások.

A jemeni húszi lázadók ugyan azt mondták, ők követték el a támadásokat, de Rijád és Washington azt gyanítja, hogy a történtek mögött Teherán áll.

Az amerikai kormány „csőre töltve” védi Szaúd-Arábiát

„Van okunk azt hinni, hogy tudjuk, ki követte el” – nyilatkozta sejtelmesen Trump a szaúdi olajcéget ért támadásról.