Megvan Jason Greenblatt utódja

A hamarosan távozó Jason Greenblattet Avi Berkowitz váltja az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója pozíciójában, áll a Fehér Ház közleményében – adta hírül a The Jewish Press.

A közlemény arra is kitér, hogy a már korábban is a csapatban dolgozó Brian Hook több feladatot fog kapni a korábbiakhoz képest.

Hook eddig Mike Pompeo külügyminiszter tanácsadója volt és az Iránnal kapcsolatos ügyekért volt felelős.

Donald J. Trump amerikai elnök és új közel-keleti tanácsadója Avi Berkowitz.

A Greenblattet váltó 30 éves Avi Berkowitz maga is ortodox zsidó, Jared Kushner régi jó barátja, aki Trump 2016-os kampányában is sokat segített.

Berkowitz kapcsolata a judaizmussal és Izraellel nagyon mély. A Long Island-i Lawrence-ben született, tanulmányait a Kol Torah jesivában végezte Jeruzsálemben, de elvégezte a Harvard Egyetem jogi karát is. Héberül anyanyelvi szinten beszél.

Greenblatt, aki két évig szolgálta az amerikai kormányt közel-keleti tanácsadóként, fontos szerepet vállalt az állítólag a szeptember 17-i választások után kihirdetésre kerülő béketerv kidolgozásában. Távozása sokakat meglepetésként ért, ugyanakkor megalapozottnak tűnik a hivatalos verzió, miszerint a távozásnak családi okai vannak és Greenblatt mindenképpen megvárja a béketerv bemutatását.

Netanjahu szerint közvetlenül a választások után jön a béketerv

Azt azért leszögezte, hogy nem fog semmiféle, Izrael biztonságát veszélyeztető kompromisszumba belemenni, és egyetlen izraeli települést sem hajlandó kiüríteni.

Trump elnök méltatta Greenblatt munkáját és sok sikert kívánt neki a jövőben. Twitter-üzenetében az elnök ezt írta:

„Majdnem három évnyi kormányzatban eltöltött munka után Jason Greenblatt visszatér a magánszektorba. Jason megbízható és lojális munkatárs volt amellett, hogy jó barát és fantasztikus ügyvéd. Izrael irányába való elkötelezettségét, a béke iránt tanúsított törekvéseit nem fogjuk elfelejteni. Hiányozni fog. Köszönöm Jason!”

– szól az üzenet.

Greenblatt válaszul szintén a Twitteren mondott köszönetet:

„Köszönöm [Trump elnök], ez volt életem legnagyobb megtiszteltetése. Hálás vagyok, amiért talán segíthettem milliók életét jobbá tenni, legyenek azok izraeliek, palesztinok vagy mások.”

Lemondott Jason Greenblatt, az Egyesült Államok közel-keleti különmegbízottja 

Mindazonáltal amíg Donald Trump elnök nem ismerteti a béketervét, biztosan betölti jelenlegi pozícióját.