Úgy tűnik, valóban nem léphetnek Izraelbe a demokrata képviselőnők

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön arra buzdította a zsidó államot, hogy ne engedélyezze két amerikai képviselőnő látogatását. Izrael eleget tett az elnök kérésének.

Izrael nagy gyengeséget mutatna, ha engedélyezné Ilhan Omar és Rashida Tlaib képviselőnők látogatását — közölte az amerikai elnök az egyik csütörtöki Twitter-bejegyzésében. Ezzel Donald Trump nyíltan  Ilhan Omar minnesotai és Rashida Tlaib michigani demokrata párti képviselőnők kitiltását szorgalmazta. Néhány nappal korábban néhány amerikai és izraeli sajtóértesülés jelezte, hogy az elnök már sugalmazta ezt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek, de akkor e hírt cáfolták.

Izraelben — nem sokkal Trump Twitter-bejegyzését követően — Cipi Hotovely külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében a két amerikai képviselőnő nem kap beutazási vízumot.

Ron Dermer, a zsidó állam Egyesült Államokban akkreditált nagykövete ugyan korábban azt jelezte, hogy nem tagadják meg a két képviselőnőtől a vízumot, de az elmúlt napokban Izraelben több egyeztetésre került sor az ügyben. A múlt héten az amerikai Demokrata Párt 41 fős küldöttsége tett látogatást Izraelben, és a demokrata párti politikusok akkor világossá tették, hogy támogatják Rashida Tlaib és Ilhan Omar vízumkérelmét.

Amint azt korábban a Neokohn is megírta, az elutasító izraeli döntést az motiválta, hogy kiderült, a két amerikai képviselőnő csak a Palesztin Hatóság területeire és Kelet-Jeruzsálemba látogatott volna el.     

Izrael mégis fontolóra veszi a demokrata párti kongresszusi tagok kitiltását

Az ok a provokációtól való félelem a Templom-hegyre tervezett látogatásuk kapcsán.

Mindkét két képviselő tavaly ősszel került be az amerikai  szövetségi törvényhozásba, a Demokrata Párt jelöltjeként. Mindketten muszlim vallásúak és a BDS mozgalomnak a hívei, amely azt szorgalmazza, hogy bojkottálják és szankcionálják Izraelt. Rashida Tlaib egyébként palesztin gyökerű, rokonai mai is a palesztin területeken élnek. Ilhan Omar szomáliai bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba 1992-ben.

Izraelt támadja, a terrort igazolja két ismert demokrata politikus

Ilhan Omar és Rashida Tlaib szerint az „izraeli elnyomás”, az „igazságtalanság” az oka az egésznek, ráadásul a világ „dehumanizálja” a palesztinokat.