Faji szegregációval vádolja Izraelt az USA palesztin származású kongresszusi képviselője

Úgy tűnik, Rashida Tlaib versenybe szállt Ilhan Omarral, hogy melyikőjük tud meredekebb kijelentéseket tenni. 

Az amerikai Kongresszus egyik demokrata képviselője, Rashida Tlaib nemrég egy interjúban beszélt arról, hogy mit gondol a zsidó államról, és a palesztinok múltjáról, jelenlegi helyzetéről.

Izrael állam folytatja a dehumanizáló és rasszista politikáit, amelyekkel nemzetközi emberi jogokat sértik, de amelyek sértik az amerikaiként vallott alapvető értékeimet is

— mondta szombaton a Jacobin nevű „demokratikus szocialista” magazinnak adott nyilatkozatában Tlaib, aki elsőként vált a Kongresszus tagjává palesztin származásúként az Egyesült Államokban. A 42 éves nő szülei a Nyugati Parton születtek; édesanyja ott is nőtt fel, édesapja pedig kilenc évesen Nicaraguába költözött. Később mindketten az USA-ban telepedtek le, ahol Tlaib is megszületett.

A The Jerusalem Post összefoglalója szerint családjának rövid története mellett a demokrata képviselőnő Izraelről is beszélt, ahol szerinte ugyanolyan faji szegregáció zajlik, mint amilyen az Egyesült Államokban volt jellemző.

A „külön, de egyenlően” elv nem működik — mondta Tlaib.

„Tudom, hogy a felmenőimet meggyilkolták, meghaltak és a földjükről száműzték őket (…) Elmondhatom nektek, hogy amikor Palesztinában voltam az anyámmal, akkor külön sorba kellett állnia. Különböző színű rendszámok vannak a palesztinok és az izraeliek számára”

— tette hozzá, majd az afroamerikaik egyenlőségért vívott harcát a mai LGBTQ közösség helyzetéhez hasonlította, valamint a Black Lives Matter („A fekete életek is számítanak”) mozgalom képviselőinek tevékenységét azokéval vonta párhuzamba, akik a „Szabad Palesztinát!” mottót tűzték zászlójukra.

Tlaib ezt követően Donald Trumpról is szót ejtett, és azt mondta

„egy tisztességtelen vezérigazgatónak engedjük, hogy vezesse az országot”.

Az interjú során szóba került Ilhan Omar is, aki Tlaib-bal együtt a baloldali újság riportere szerint „szörnyű bántalmazás célpontjaivá vált” azért, mert „mindketten támogatják a palesztin felszabadulást és mindketten muszlim nők”.

Mint korábbi cikkünkben írtunk róla, a két demokrata képviselőnő májusban szükségét érezte annak, hogy Twitteren is kommentálják — nem a Gázából jövő rakétatámadásokat, hanem az azokra adott izraeli válaszcsapásokat. Ahogy arról beszámoltunk, a gázai iszlamisták egyetlen nap alatt rakéták százait lőtték ki a zsidó államra, a támadásoknak négy halálos áldozata és 14 sebesültje volt. (A konfliktus azzal kezdődött, hogy dzsihádista orvlövészek rálőttek az izraeli csapatokra, megsebesítve két katonát.)

Ilhan Omar szerint Jézus palesztin volt

A demokrata kongresszusi képviselőnő ismét az amerikai zsidóság kedélyeit borzolja.

Rashida Tlaib akkor egy Twitter-üzenetet tett közzé, amivel a The New York Times azon címére reagált, miszerint „Gázai militánsok (sic!) 250 rakétát lőnek ki, Izrael légicsapásokkal válaszol”:

„Mikor hagyja abba a világ dehumanizálni a palesztin népünket, amely csak szabad akar lenni? Az ilyen címek és az ilyen keretezés csak táplálja Izrael felelőtlenségét, amely igazságtalanul elnyomja és célba veszi a palesztin gyerekeket és családokat”

— írta Tlaib, akinek képviselőtársa, Ilhan Omar még agresszívebb tónusban nyilvánult meg az izraeli válaszcsapások után.

Izraelt támadja, a terrort igazolja két ismert demokrata politikus

Ilhan Omar és Rashida Tlaib szerint az „izraeli elnyomás”, az „igazságtalanság” az oka az egésznek, ráadásul a világ „dehumanizálja” a palesztinokat.