Izraelt támadja, a terrort igazolja két ismert demokrata politikus

Ilhan Omar és Rashida Tlaib szerint az „izraeli elnyomás”, az „igazságtalanság” az oka az egésznek, ráadásul a világ „dehumanizálja” a palesztinokat.

Nem először, és valószínűleg nem is utoljára foglalkozunk az amerikai demokrata párt radikális balszárnyának fiatal képviselőivel, akik kifejezetten szembemennek a párt hagyományos, bár kritikus, de markáns Izrael-pártiságával. Az Izrael-ellenes, „anticionista” vonalat képviselő Ilhan Omar és Rashida Tlaib azonban most önmagukhoz képest is átléptek egy határvonalat.

A két kongresszusi képviselő ugyanis a hétvégén szükségét érezték annak, hogy Twitteren is kommentálják — nem a Gázából jövő rakétatámadásokat, hanem az azokra adott izraeli válaszcsapásokat.

Mint arról beszámoltunk, a gázai iszlamisták egyetlen nap alatt rakéták százait lőtték ki a zsidó államra, a támadásoknak négy halálos áldozata és 14 sebesültje volt. A területet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád közölte, nem kizárt, hogy az elmúlt napok összecsapásai egy Izraellel folytatott teljes háborúvá válnak. (A konfliktus eleve azzal kezdődött, hogy dzsihádista orvlövészek rálőttek az izraeli csapatokra, megsebesítve két katonát.)

Rashida Tlaib a következő Twitter-üzenetet tett közzé, amivel a The New York Times azon címére reagált, miszerint „Gázai militánsok (sic!) 250 rakétát lőnek ki, Izrael légicsapásokkal válaszol„:

„Mikor hagyja abba a világ dehumanizálni a palesztin népünket, amely csak szabad akar lenni? Az ilyen címek és az ilyen keretezés csak táplálja Izrael felelőtlenségét, amely igazságtalanul elnyomja és célba veszi a palesztin gyerekeket és családokat”.

Képviselőtársa, Ilhan Omar még agresszívebb tónusban nyilvánult meg az izraeli válaszcsapások után:

„Hány tüntetőt kell még lelőjenek, hány rakétát kell még kilőjenek, hány gyereket kell még megölni ahhoz, hogy véget érjen az erőszak végtelen spirálja? A gázai megszállás és humanitárius válság status quo-ja fenntarthatatlan. Csak a valódi igazságosság hozhatja el a biztonságot és a tartós békét”.

A két politikusnő számos kritikus választ kapott követőitől. „Ezek a Hamász állításai. A Hamászt Amerika 1997 óta terrorista szervezetként tartja számon. Kinek az oldalán állsz?” — írta egyikük. A Free Beacon munkatársa, Noah Pollak Tlaibról azt posztolta: „Ha követjük a logikáját, azt mondja, hogy bárki, aki visszavág a palesztin terrorra, az «dehumanizálja a palesztin népünket», a palesztinoknak tehát joguk van zsidókat ölni. Semmi kétségem, hogy ő ebben hisz”.

Egy másik követő azt írja:

„Mit ért Omar «valódi igazságosságon»? Valaki kérdezze már meg tőle. Semmi «igazságos» nincs ugyanis abban, hogy az amerikai kongresszus tagjai támogassanak egy antiszemita dzsihádista csoportot”.

A hírről beszámoló Daily Wire szerkesztője, Josh Hammer is hozzászólt az obskúrus posztokhoz: „Egy tömeggyilkos szunnita dzsihádista csoportot demokratikusan megválasztott egy radikalizált népesség, egy olyan területen (a gázai övezetről van szó — a szerk.), amelyről Izrael egyoldalúan visszavonult, erre Ilhan Omar Izraelt vádolja”.

Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar és Rashida Tlaib is a 2018-as időközi választáson kerültek be a kongresszusba, és mindhárman harcos Izrael-ellenes BDS-támogatók, amelyre még nem volt példa a kongresszusi képviselők között — figyelmeztetett korábban Morton Klein, az Amerikai Cionista Szervezet elnöke.

Caroline Glick: radikális antiszemiták a demokrata pártban

A brit Munkáspárt sorsára fog jutni az amerikai baloldal – véli a neves újságíró és politikus.