Caroline Glick: radikális antiszemiták a demokrata pártban

Corbyni út felé tart az amerikai demokrata párt, ahol zsidóellenességgel tartják befolyásuk alatt Obama követői a tagságot — véli az ismert szakértő. 

Radikális, szocialista és antiszemita ideológiák tartják ma befolyásuk alatt a demokrata pártot — írta pár nappal ezelőtt Caroline Glick a Breitbart oldalán. Az izraeli-amerikai publicista és újabban jobboldali politikus lesújtó véleményt fogalmazott meg a pár évvel ezelőtt még a népszerűsége csúcsán lévő baloldali szerveződésről.

A konzervatív-cionista Glick egyenesen azt állítja, hogy Barack Obama volt elnök és körének fontos tagai miatt ma nyílt és elfogadott a zsidó- és Izrael-ellenesség a pártban. Következtetését elsősorban abból vonta le, ahogyan a párt kezelte a közelmúlt ismertebb — a Neokohn oldalain is részletesen taglalt — zsidóellenes botrányait, kiemelten Ilhan Omar képviselő felelőtlen kijelentéseit.

Omar Twitter-oldalán arról írt, hogy amerikai törvényhozók azért támogatják Izraelt, mert adományokat kapnak az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbijától, az Amerikai–Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) nevű szervezettől. A politikus bejegyzése a kongresszus mindkét pártjában felháborodást keltett.

Caroline Glick. Fotó: Twitter.

Glick szerint azonban a Nancy Pelosi-vezette demokraták valójában elfogadják Omar kirohanását, sőt, szerintük a zsidók gyűlölete tökéletesen elfogadott ma a demokrata pártban. (Glick szerint ennek bizonyítéka az is, hogy Omart semmilyen megbizatása alól nem mentették fel).

A szerző szerint Valerie Jarrett lehet a kulcsfontosságú tényező amögött, hogy ma ennyire radikálisnak kell tekinteni a demokrata pártot. Jarrett Obama főtanácsadójaként lett ismert a volt elnök politikai pályájának kezdetén, és a mai napig szoros a szövetség közöttük.

Jarrett az elsők között támogatta Omart, és a vele egy kategóriában emlegetett másik két radikális nézeteiről elhíresült, új demokrata politikust, Alexandria Ocasio-Cortezt és a palesztin származású, nyíltan BDS-párti Rashida Tlaibot. Glick szerint ezek az új, szocialista gazdasági programmal kampányoló képviselők ma a párton belüli Obama-követők elsőszámú és legbefolyásosabb példái.

A publicisztika Amerikára nézve veszélyként értelmezi azt, hogy a demokrata párt fő vezérvonala vitatható, és hogy a párt ingoványos talajon próbál készülni a következő választásra. A mérsékelt demokraták súlytalanok, és nem tudnak érdemben szembemenni ezekkel az új radikális trendekkel — véli Glick, aki szerint elkeserítő, és a brit Labour párt elvetendő iránya felé mutató jelenség az, hogy ma a demokrata párt Izrael-ellenes hangadóival próbál választ adni az egyre fojtogatóbb világméretű zsidóellenességre.