Alexandria Ocasio-Cortez egy holokauszt-idézettel védte meg Ilhan Omart

A demokrata képviselőnő tiltakozását fejezte ki, amiért Donald Trump amerikai elnök Ilhan Omar 9/11-el kapcsolatos szavait támadta — olvasható az i24NEWS oldalán.

Mint arról az amerikai média az utóbbi napokban beszámolt, Ilhan Omar demokrata kongresszusi képviselőnő azért került támadások kereszttüzébe, mert egy előkerült videófelvételen így utalt a 9/11-es merényletre:

„Valakik csináltak valamit”.

Donald Trump egy videót osztott meg Twitter-oldalán, ahol Omar szavai hallhatóak a merénylet képsoraival összevágva.

Mint egyes demokrata megszólalók vélekedtek, Trump kontextusából kiragadva idézte Omar szavait. (Omar teljes mondata így hangzott: „Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsát 9/11-et követően alapították, mert felismerték, hogy valakik csináltak valamit, és mindannyiunkat [muszlimokat] fenyegetett polgári szabadságjogainak elvesztése” — A szerk.).

Az Omart védő demokraták közé állt Alexandria Ocasio-Cortez is, aki egy olyan bejegyzéssel védte meg képviselőtársát, melyben Martin Niemöller híres holokauszt-verse szerepel, benne a sorral: „A zsidókért jöttek, de nem szóltam, mert nem voltam zsidó”.

A demokrata képviselőnő lépését kritikával fogadták amerikai-zsidó közéleti szereplők.

Ben Shapiro, a neves konzervatív újságíró azt felelte, hogy

„van valami mélyen felkavaró azzal kapcsolatban, hogy Alexandria-Ocasio Cortez holokauszt-idézetekkel védi meg a nyíltan és arcátlanul antiszemita [Omart], akit egyébként egyszerűen csak kritizáltak”.

A magyar-zsidó származású David Harsanyi, a The Federalist szerkesztője pedig többek között így fogalmazott:

„[Ocasio-Cortez bejegyzése] lekicsinyli mind 9/11, mind pedig a holokauszt áldozatait”.

Mint azt lapunk is megírta, Ilhan Omart az utóbbi hónapokban számos támadás érte antiszemita és Izrael-ellenes megjegyzései miatt.

Ebben a cikkben eláruljuk, miért foglalkozunk annyit Ilhan Omárral

A demokrata párti muszlim képviselőnővel két alapvető gond van: amiket beszél, és amikről hallgat.