Hatszáz rakétát lőttek egy nap alatt Izraelre, négy halott

Négyre emelkedett az izraeli halálos áldozatok száma az egy napja tartó palesztin rakétatámadásokban. Tizennégy izraeli megsebesült. Összesen 600 rakétát lőttek ki a palesztin terroristák a Gázai övezetből. Cikkünk folyamatosan frissül.

20:00

Tanítási szünetet rendeltek el az izraeli hatóságok a gázai határ 40 kilométeres körzetében. A munkahelyek is csak akkor nyithatnak ki, ha van óvóhelyük. A 300 főnél nagyobb csoportosulást is megtiltották, vagyis a bevásárlóközpontok sem lehetnek nyitva.

19:50

Izrael hétfőtől megtiltja az üzemanyag szállítását a Gázai övezetbe a Kerem Shalom humanitárius átkelőn keresztül, válaszul a rakétatámadásokra. Ma még engedélyezték a szállítmányok behajtását a hatóságok.

19:30

A Hamasz által irányított palesztin egészségügyi minisztériumközlése szerint újabb 3 palesztin halt meg az izraeli légicsapásokban, köztük egy 33 éves, 9 hónapos terhes nő. A két férfi a rokona volt. A támadás az övezet északi részén, Beit Lahiya városban történt.

A palesztinok korábban már felelőssé tették Izraelt egy 37 éves terhes nő és 14 hónapos unokahúga haláláért, de az izraeli hadsereg közlése szerint őket egy palesztin rakéta találta el.

19:20

Meghalt az a 35 éves izraeli férfi, aki körülbelül egy órával ezelőtt súlyosan megsebesült egy palesztin rakéta repeszétől a Gázától 30 kilométerre lévő Asdod városban. A közeli Assuta kórházba vitték, de nem tudták megmenteni az életét. Úgy tudni, a lakásából kilépve a lépcsőházban sietett lefelé az óvóhelyre, amikor a rakéta az épületbe csapódott.

19:00

Az izraeli hadsereg közzétette a Hamasz egyik fontos vezetőjének célzott likvidálásáról készült felvételt. Egy délutáni válaszcsapásban lőtték ki Hamed Hamdan al-Khodari autóját. A férfi állt kapcsolatban Iránnal, az ő feladata volt az iráni pénzek eljuttatása a terrorszervezethez.

תיעוד: כך סוכל פעיל הטרור אחמד חודרי על ידי חיל האוויר | צה״ל

כך נראה רגע הסיכול של חאמד אחמד עבד חודרי, יליד 85′, תושב רצועת עזה, האחראי על העברות כספים במזומן ובהיקפים גדולים מאיראן לארגוני הטרור ברצועת עזה. חודרי הוא…

18:30

Súlyosan megsebesült egy 35 éves férfi egy palesztin rakéta repeszétől a Gázától 30 kilométerre lévő Asdod városban. A közeli Assuta kórházba vitték.

Korábban az övezethez közelebb lévő Sderot településen is rakéta csapódott be, de az nem robbant fel.

18:02

Hamaszos kibertámadást hárítottak el – közölte az izraeli hadsereg.

Az IDF kiber részlegétől nyilatkozó vezetőnek még a nevét sem közölték, csak azt, h D. tábornok. Ő annyit árult el, hogy az izraeli állampolgárok mindennapjait veszélyeztető támadást előztek meg. A fenyegetés nem volt túl fejlett, végig egy lépéssel a támadók előtt jártak – mondta D. tábornok, hozzátéve, hogy

ez volt az első alkalom, amikor a hadsereg egyszerre folytatott fizikai- és kiberhadviselést.

Válaszul az izraeli légierő a Hamasz informatikai bázisát is bombázta.

Israel Defense Forces on Twitter: „CLEARED FOR RELEASE: We thwarted an attempted Hamas cyber offensive against Israeli targets. Following our successful cyber defensive operation, we targeted a building where the Hamas cyber operatives work. HamasCyberHQ.exe has been removed. pic.twitter.com/AhgKjiOqS7 / Twitter”

CLEARED FOR RELEASE: We thwarted an attempted Hamas cyber offensive against Israeli targets. Following our successful cyber defensive operation, we targeted a building where the Hamas cyber operatives work. HamasCyberHQ.exe has been removed. pic.twitter.com/AhgKjiOqS7

17:35

Az Egyesült Jobboldal párt vezetője, Rafi Peretz kijelentette, csak akkor hajlandó belemenni egy tűzszüneti megállapodásba a Hamasszal, ha a terrorszervezet átadja a 2014-es gázai háborúban elesett két izraeli katona, Hadar Goldin és Shaul Oren holttestét.

17:30

Izraeli védelmi források szerint a Hamasz tűzszünetet szeretne kötni, ezt egyiptomi közvetítők útján tudatta Izraellel. Egyiptomi és ENSZ-diplomaták folyamatosan tárgyalnak Jeruzsálemmel és a palesztinokkal, hogy csökkentsék a feszültséget a két fél között.

16:50

Nickolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti küldötte elítélte a Gázából induló rakétatámadásokat, annak beszüntetésére szólított fel. Azt írta a Twitteren, hogy már elég palesztin és izraeli vesztette életét, vagy sebesült meg, itt az ideje megnyugodni, mielőtt túl késő lesz.

Nickolay E. MLADENOV on Twitter: „I condemn the continuing launching of rockets from #Gaza. Enough #Palestinian and #Israeli lives have been lost, people injured, houses damaged and destroyed! It is time to de-escalate and return to the understandings of the past few months before it is too late. #UN / Twitter”

I condemn the continuing launching of rockets from #Gaza. Enough #Palestinian and #Israeli lives have been lost, people injured, houses damaged and destroyed! It is time to de-escalate and return to the understandings of the past few months before it is too late. #UN

16:40

A palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet szóvivője azt mondta, felkészültek arra, hogy az Izrael elleni halálos erőszak nyílt háborúvá váljon.

„Az ellenállás új szintre lépett az agresszió hatására. Olyan szintre, amely nyílt háborúhoz vezethet. Abban pedig az ellenség éppúgy szenvedni fog, ahogy ami népünk szenved.”

– közölte Mosab Al Braim.

16:30

Az izraeli hadsereg válaszcsapásaiban megölte a palesztinok egyik rakétakilövő egységének 2 tagját, keletre a Bureij menekülttábortól, Gázában.

16:20

Izraeli harci helikopterek a Hamasz biztonsági szolgálatának az épületeit támadják a Rimal negyedben, Gáza városában.

16:10

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy a 60 éves izraeli halálos áldozat kocsiját nem az eddigi támadásokhoz használt rakétával, hanem irányított tankelhárító rakétával lőtték ki a Gázai övezetből.

A férfi a gázai határ közelében haladt Szderot közelében, amikor eltalálták az autóját. A mentők eszméletlenül találták meg járműve mellett, a kórházban életét vesztette.

כאן חדשות on Twitter: „אישה כבת 60 נפצעה קשה כתוצאה מנפילת רקטה סמוך לרכב במרחב לכיש במועצה אזורית חוף אשקלון@Itsik_zuarets pic.twitter.com/rY1AUedXzh / Twitter”

אישה כבת 60 נפצעה קשה כתוצאה מנפילת רקטה סמוך לרכב במרחב לכיש במועצה אזורית חוף אשקלון@Itsik_zuarets pic.twitter.com/rY1AUedXzh

15:50

Az izraeli légierő közlése szerint vasárnap délután négy óráig 600 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre egy nap alatt. Ezek közül 200 csapódott be lakott területen. A nagyobb településeket és városokat védő Vaskupola rendszer az oda érkező rakéták 86 százalékát semmisítette meg.

Egy askelóni gyárat még délelőtt talált el egy palesztin rakéta, hárman sebesültek meg. Egy 22 éves férfi életveszélyesen, egy 40 éves súlyosan, egy 50 éves könnyebben. A 22 éves, életveszélyesen sebesült férfi az askelóni Barzilai kórházban meghalt.

Az askelóni gyár, amelyet találat ért    Fotó: Ynetnews

Korábban, a 60 éves Móse Agadi a kórházban halt bele sebeibe, miután vasárnapra virradóra a házát rakétatámadás érte Askelónban. A férfi éppen az udvaron volt, amikor a rakéta becsapódott. A férfit már el is temették.

14:50

Az izraeli hadsereg közölte, az egyik gázai válaszcsapásban megölte Hamed Hamdan al-Khodarit, a Hamasz egyik fontos vezetőjét, aki kapcsolatban állt Iránnal, és a terrorszervezet anyagi forrásainak biztosításáért felelt.

Shimrit Meir שמרית מאיר on Twitter: „המחוסל הוא חאמד אלחדרי, בן 34, מפקד (מג״ד?) בזרוע הצבאית של חמאס pic.twitter.com/nNPVMr89FG / Twitter”

המחוסל הוא חאמד אלחדרי, בן 34, מפקד (מג״ד?) בזרוע הצבאית של חמאס pic.twitter.com/nNPVMr89FG

14:00

Az izraeli külügyminisztérium egy sokkoló videót is közzétett, hogy mit élnek át az izraeliek az ország déli részén, ezekben az órákban.

Rocket Attacks on Israel

Israeli civilians have been under massive rocket fire from Gaza, as Hamas and Islamic Jihad terror groups fired 507 rockets at the Israeli population in the …

12:00

A sebesülteket ellátó askelóni Barzilai kórházat is rakétatalálat érte. Az onkológiai osztály épületszárnyában keletkezett súlyos anyagi kár. A betegeket még időben evakuálták. A támadás alatt álló kórházról videó is készült:

Korábbi híradásunk az eseményekről itt olvasható:

Izrael erősítést küld Gázához, Netanjahu ellencsapást ígér

Izrael erősítést küld a gázai határra, miközben Netanjahu súlyos válaszcsapásokat ígért.