Izrael mégis fontolóra veszi a demokrata párti kongresszusi tagok kitiltását

Az izraeli kormány képviselői amerikai kollégáikkal is folytatott megbeszélésük során megfontolják annak lehetőségét, hogy nem hagyják jóvá két demokrata párti kongresszusi képviselő, Ilhan Omar és Rashida Tlaib belépését, akik a tervek szerint Izraelbe és palesztin területekre látogatnának. Az ok a provokációtól való félelem a Templom-hegyre tervezett látogatásuk kapcsán – tudta meg a Mako.il izraeli hírcsatorna.

Az utóbbi napokban számos megbeszélésre került sor a Nemzetbiztonsági Tanács, a Belügyminisztérium, a Stratégiai Ügyek Minisztériuma és a Külügyminisztérium tisztviselőinek részvételével. Mindez két héttel azután történt, hogy az Amerikai Egyesült Államokba delegált izraeli nagykövet, Ron Dramer világossá tette: Izrael, a Trump-kormány tiltakozásai ellenére sem tagadja meg az Izrael elleni kirohanásaikról ismert demokrata kongresszusi képviselőknek a beutazást.

A Demokrata Párt vezetői egyértelművé tették a külügyminisztérium vezető tisztviselői számára, hogy ha Izrael megtagadja Omar és Tlaib belépését, azzal egy vörös vonalat lépnek át a párttal fenntartott kapcsolatokban.

Az izraeli álláspont azután változott meg, hogy az utóbbi napokban világossá vált, a látogatás mindössze a Palesztin Hatóság területeit és Kelet-Jeruzsálemet érinti, illetve, hogy valószínűsíthetően provokatív jellegű.

Arie Deri belügyminiszter, akinek hivatali hatalmában áll megtagadni a  belépést, a miniszterelnöki hivatal közlésére utalt, amikor kijelentette, hogy a döntés a belügyminiszter hatásköre és felelőssége, ugyanakkor az ilyen nagy érdeklődésre számot tartó és ellentmondásos kérdésekben a végső döntést Netanjahu miniszterelnök hozza meg.

A politikai források megerősítették a kiszivárgott híreket, ugyanakkor jelezték, hogy döntés még nem született:

„Lehetséges, hogy Izrael ebben a formában nem engedélyezi a látogatást. Kormányzati körök és jogászok továbbra is vizsgálják a rendelkezésre álló információkat”.