Nem tetszik Trumpnak, hogy Izrael beengedné Omart és Tlaibot

Az amerikai elnök állítólag azt mondta, hogy mivel a két demokrata képviselőnő támogatja Izrael bojkottját, ezért Izraelnek meg őket kellene bojkottálnia. 

Trump állítólag a tanácsadóinak mondta, hogy Izraelnek bojkottálnia kéne a két BDS támogató politikust. Közvetlen forrásra hivatkozva adott erről hírt az izraeli Channel 13, amit a The Jerusalem Post idézett. 

Az izraeli Belügyminisztérium 2017-ben elfogadott egy törvényt, ami lehetővé teszi hogy Izrael megtiltsa a belépést olyan embereknek, akik támogatják a BDS mozgalmat. Trump állítólag erre a törvényre hivatkozva vetette fel, hogy ne engedjék be Izraelbe a két demokrata képviselőnőt.

A törvényt elszórtan alkalmazza Izrael. Ilhan Omart belépését, ha akarná, az izraeli kormány valóban megtilthatná.

Stephanie Grisham a Fehér Ház szóvivője azonban kijelentette, hogy a hír „fake news” és, hogy „az izraeli kormány azt csinál, amit akar.”

Mikor Omar és Tlaib bejelentette a látogatást, gyorsan elindult a találgatás, hogy az izraeli kormány fog-e élni a lehetőséggel, hogy ne engedje őket belépni a zsidó állam területére.

Azonban Izrael washingtoni nagykövete a múlt hónapban kijelentette: „Az amerikai Kongresszussal szemben érzett tiszteletünk miatt és az Egyesült Államok és Izrael közötti nagy szövetség miatt, nem fogjuk megtiltani a belépést a Kongresszus egyetlen tagjának sem.”

Az amerikai Képviselőház nemrég megszavazott egy BDS elleni határozatot, ami ellen mindössze 17-en szavaztak a 435 képviselőből. Omar még egy bojkott párti törvénytervezettel is bepróbálkozott, amely mellett Tlaib is felszólalt, és beszédében az Izrael ellenes bojkottot ahhoz hasonlította, mint mikor az amerikaiak a náci Németországot bojkottálták.

Jelenleg is Izraelben tartózkodik egy demokrata képviselőkből álló csoport. A két képviselőnő várhatóan augusztus 18-án érkezik meg Izraelbe.