Az USA nácibojkottjával kelt a BDS védelmére Rashida Tlaib

Rashida Tlaib, michigani demokrata képviselő szerint az Izrael-ellenes BDS bojkott mozgalom tevékenysége ahhoz hasonlítható, mint mikor az Egyesült Államok bojkottálta a náci Németországot.

A palesztin származású Tlaib ezt a kijelentést azelőtt tette, hogy a Képviselőház 398-17 arányban megszavazta azt a határozatot, amely elítélte az Izrael ellehetetlenítésén iparkodó BDS mozgalmat. A képviselőnő a határozat ellen szólalt fel beszédében – írja a The Daily Wire.

„A bojkotthoz való jog mélyen bele van szőve országunk hagyományaiba. Mi volt a bostoni teadélután ha nem egy bojkott? Hol lennénk most azok nélkül a bojkottok nélkül, mint amilyen a Montgomery buszbojkott vagy a farmerek bojkottja, amelyeket az 1950-es és 1960-as években a polgárjogi aktivisták szerveztek?”

„Az amerikaiak bojkottot szerveztek válaszul a náci Németország zsidókkal szembeni embertelenségére, bebörtönzésére és népirtására”

— szónokolta Tlaib.

Faji szegregációval vádolja Izraelt az USA palesztin származású kongresszusi képviselője

Úgy tűnik, Rashida Tlaib versenybe szállt Ilhan Omarral, hogy melyikőjük tud meredekebb kijelentéseket tenni.

„Az 1980-as években ennek a Háznak a tagjai bojkottálták Dél-Afrika termékeit, hogy ezzel is az apartheid ellen harcoljanak. A szólásszabadságunkat támadja ez a határozat. Veszélyes precedenst teremt, mert delegitimizálni próbálja az emberek politikai véleménynyilvánítását. A határozat azt üzeni, hogy mostantól szankcionálni fogja a neki nem tetsző véleményeket”

— vízionálta a képviselő asszony.

Steve Scalise on Twitter: „Today Squad Member Rep. Tlaib called Israel’s government racist & outrageously suggested the anti-Semitic BDS movement is equivalent to boycotting Nazi Germany.THIS is why we must pass the Senate bill to combat BDS & protect our ally Israel. Toothless resolutions won’t cut it. pic.twitter.com/LI6j4RyhTk / Twitter”

Today Squad Member Rep. Tlaib called Israel’s government racist & outrageously suggested the anti-Semitic BDS movement is equivalent to boycotting Nazi Germany.THIS is why we must pass the Senate bill to combat BDS & protect our ally Israel. Toothless resolutions won’t cut it. pic.twitter.com/LI6j4RyhTk

A beszédet az a Steve Scalise republikánus képviselő osztotta meg Twitteren, akire 2017-ben rálőtt egy Bernie Sanders rajongó. A képviselő csodával határos módon élte túl a merényletet.

Ilhan Omar képviselő asszony Tlaib kollégájához hasonló kijelentéseket tett mikor múlt héten bemutatott egy BDS-t támogató határozat javaslatot:

„A lelkiismerettel rendelkező amerikaiak büszkék az emberi jogok előmozdítását célzó bojkottokra. Ilyen volt például, mikor Amerika bojkottálta a náci Németországot, 1933 márciusától 1941 októberéig, a zsidókkal szembeni embertelen viselkedésük miatt”

— olvasható Omar határozat tervezetében.

A BDS mozgalmat segítené a Demokrata Párt radikálisa

Ilhan Omar határozati javaslattal kívánja az antiszemita szervezetet a támogatásáról biztosítani.