Állva tapsolták Netanjahut az amerikai demokrata képviselők

A demokrata párt 41 fős delegációja azért érkezett, hogy kifejezze: továbbra is baráti politikát akarnak folytatni Izraellel. 

Bár az elmúlt hónapokban több antiszemita és Izrael ellenes mondat hagyta el amerikai demokrata képviselők száját, a párt továbbra is Izrael-barát politikát kíván folytatni. Legalábbis ezt üzente az a 41 fős delegáció, amely állva tapsolta meg Netanjahu izraeli miniszterelnököt — írja a The Jerusalem Post.

A csoportot a Képviselőház demokrata többségének vezetője, Steny Hoyer képviselő koordinálta, ahogy arról a Neokohn is beszámolt.

A képviselők szerdán a Ramallahban tett látogatásuk után a Külügyminisztériumba mentek, ahol részt vettek az izraeli miniszterelnök kétórás előadásán. Egy résztvevő a Postnak elmondta, hogy Netanjahu részletesen kitért Iránra is. A miniszterelnök elmondta a demokratáknak, hogy a zsidó államról sokan hamis képet festenek.

Az előadás után a képviselők kérdéseket tehettek fel Netanjahunak. A Postnak nyilatkozó résztvevő szerint a diplomáciai tárgyalásokról érkezett a legtöbb kérdés, és senki nem tért ki sem a telepesekre, sem Trumpra, sem a nemzetállami törvényre.

A delegáció egyenesen Abbasztól érkezett Netanjahuhoz. A palesztin vezetőt szintén nagy tapssal búcsúztatták, és kifejezték, hogy továbbra is a kétállami megoldást támogatják.

Prime Minister of Israel on Twitter: „Prime Minister Benjamin Netanyahu met this evening, at the @IsraelMFA in Jerusalem, with 41 Democratic members of the US House of Representatives led by @LeaderHoyer.Foreign Minister Yisrael Katz and @AIPAC President Mort Friedman also attended the meeting. pic.twitter.com/3IhhFcKpOO / Twitter”

Prime Minister Benjamin Netanyahu met this evening, at the @IsraelMFA in Jerusalem, with 41 Democratic members of the US House of Representatives led by @LeaderHoyer.Foreign Minister Yisrael Katz and @AIPAC President Mort Friedman also attended the meeting. pic.twitter.com/3IhhFcKpOO

A demokrata képviselők gyakorlatilag hírzárlatot tartanak a látogatás körül, a közösségi oldalaikon semmi jelét nem adják, hogy Izraelben vannak. A delegáció névsorát nem hozták nyilvánosságra, így azt sem lehet tudni, hogy pontosan kik tartózkodnak a zsidó államban. Az izraeli külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy 32 újonc képviselő van a csoportban.

Egyes spekulációk szerint a képviselők tartanak a baloldali csoportok felháborodásától, ezért titkolják el részvételüket. Az egyetlen képviselő, aki posztolt a látogatásáról, az Max Rose, New York, Staten Island körzetének első zsidó származású képviselője.

„Leigh-t és engem is elfognak a túláradó érzelmek, hogy együtt meglátogathattuk Jeruzsálem Óvárosát és a Siratófalat. Jeruzsálem szent hely nagyon sok választóm számára, és a város a bizonyíték arra, hogy mit lehet elérni, ha teljesen különböző közösségek együtt dolgoznak a békéért” — írja Max Rose a Twitteren.

Archived: Rep. Max Rose on Twitter: „Leigh and I were overwhelmed with emotion to visit the Old City of Jerusalem and the Western Wall together. Jerusalem is a holy city for so many of my constituents, and a testament to what we can achieve when diverse communities work together towards peace. pic.twitter.com/oExlfEt5ae / Twitter”

Leigh and I were overwhelmed with emotion to visit the Old City of Jerusalem and the Western Wall together. Jerusalem is a holy city for so many of my constituents, and a testament to what we can achieve when diverse communities work together towards peace. pic.twitter.com/oExlfEt5ae