A palesztinok, mint a zsidó nép „segítői” a holokauszt után?

Az újbalos demokrata képviselőnő újabb botrányos megnyilvánulása: szerinte a palesztinok teremtettek „biztos otthont” a holokausztot túlélt zsidóság számára.

A palesztin származású michigani képviselő egy Skullduggery nevű, azóta az internetről levett podcastban igen szokatlan módon értelmezte a második világháború utáni Palesztinában kialakult helyzetet és történéseket.

Rashida Tlaib a műsorban arról beszélt: „szereti azt a tényt”, hogy palesztin ősei segítettek hazát teremteni a zsidóknak, dacára annak, hogy „ezt a szerepet rájuk kényszerítették.”

„Elvesztették a földjeiket, néhányan az életüket, a megélhetésüket, az emberi méltóságukat, az egzisztenciájukat, azért, hogy megpróbáljanak biztonságos otthont teremteni a zsidóságnak a holokauszt és a zsidóüldözés borzalmai után.”

Rashida Tlaib. Fotó: YouTube

Tlaib a műsorban beszélt arról is, miért fordult szembe saját pártjának kétállami megoldást hirdető politikájával és hirdet egyállami megoldást az izraeli-palesztin konfliktusban. Mint mondta, nem ő hátrált ki a kétállami modellből, hanem Benjamin Netanjahu és az izraeli kormány.

A jelen helyzetben a demokrata képviselő nem lát lehetőséget egy kétállami megoldásra anélkül, „hogy még több ember sérülne meg.”

Hangsúlyozta ugyanakkor: az ő egyállami vízióját senki ne keverje össze a Hamászéval, amely Izrael megsemmisítését célozza, hiszen ő olyan helyről jön, ahol szeretet, egyenlőség és igazságosság van. „Akarom, hogy a zsidóknak legyen biztonságos otthonuk.”

„Ha az egyállami megoldásra gondolok, az jár a fejemben, miért nem tudjuk jobban csinálni? Nem akarom, hogy az emberek a judaizmus vagy az iszlám nevében hozzák létre [az államot]. Az egyenlőség értékei mentén kellene megcsinálni, annak alapján, hogy nem nyomhatsz el másokat. Úgy, hogy szabadon és biztonságban érezd magad. Miért nem élhetünk együtt szabadon és biztonságban?”

Mint arról már többször írtunk, Alexandra Ocasio-Cortez és Ilhan Omar mellett Rashida Tlaib az egyik olyan demokrata párti kongresszusi képviselő, aki rendszeresen hangot ad militáns Izrael-ellenességének.

A legutóbbi, Izraelt rámadó gázai rakétaeső után Tlaib a következő Twitter-üzenetet tett közzé, amivel a The New York Times azon címére reagált, miszerint „Gázai militánsok (sic!) 250 rakétát lőnek ki, Izrael légicsapásokkal válaszol” :

„Mikor hagyja abba a világ palesztin népünk dehumanizálását, amely csak szabad akar lenni? Az ilyen címek és az ilyen keretezés csak táplálja Izrael felelőtlenségét, amely igazságtalanul elnyomja és célba veszi a palesztin gyerekeket és családokat.”

Caroline Glick: radikális antiszemiták a demokrata pártban

A brit Munkáspárt sorsára fog jutni az amerikai baloldal – véli a neves újságíró és politikus.