Késnek a fegyverszállítmányok: Izraelben értetlenül állnak Bidenék döntése előtt

Az izraeli kormányt megdöbbentette a Fehér Ház húzása.

Az izraeli kormányon belüli források szerint a Biden-kormányzat késletetett egy Izraelnek szánt amerikai fegyverszállítmányt a múlt héten. A mostani az első ilyen késedelem október 7-e óta, ami aggodalmat keltett az izraeli kormányban, és arra késztette az izraeli tisztviselőket, hogy amerikai kollégáiktól kérjenek felvilágosítást.

Magas rangú izraeli tisztviselők elárulták, hogy a szállítmányt, amely az Izraeli Védelmi Erők (IDF) számára kulcsfontosságú fegyvereket tartalmazott volna, Washingtonból érkező utasításokra állították le.

Többszöri megkeresés ellenére sem a Fehér Ház, sem az amerikai védelmi és külügyminisztérium nem adott hivatalos magyarázatot a késedelemre.

Nem meglepő, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök a holokauszt emléknapján hangsúlyozta az önvédelem fontosságát, kijelentve:

„Ha mi nem védjük meg magunkat, senki más nem fog megvédeni minket. És ha egyedül kell kiállnunk – egyedül fogunk kiállni”

– mondta vasárnap.

Na szép: Aknavetővel lőtték a terroristák a Gázában épülő humanitárius kikötőt

Támadás érte az Egyesült Államok vezetésével épülő humanitárius kikötőt a Gázai övezet partjainál.

A fegyverszállítmány késése a közelgő Rafah-i invázió miatt fokozódó nemzetközi feszültségek közepette történik. Netanjahu beszédében megismételte Izrael eltökéltségét, hogy nemzetközi támogatással vagy anélkül is fellép a Hamász ellen Rafahban.

Joáv Gallant védelmi miniszter a Gázai övezetben állomásozó erőknél nemrégiben tett látogatása során szintén jelezte, hogy Izrael kész a hadműveletre Rafahban és a Gázai övezet más területein.

A hírek szerint zárt ajtók mögött Antony Blinken amerikai külügyminiszter feszült vitát folytatott Netanjahuval a rafahi műveletről. A részleteket ismerő források beszélte Blinken óvatos figyelmeztetéséről, kiemelve az amerikai-izraeli kapcsolatokra és a közvéleményre gyakorolt lehetséges következményeket, amennyiben Izrael szárazföldi műveletbe kezdene Rafahban.

A Fehér Ház szóvivője, John Kirby megismételte a Biden-kormányzat aggodalmait, hangsúlyozva Joe Biden elnök álláspontját. Kirby hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a humanitárius aggályokat figyelembe kell venni bármilyen izraeli akció esetén.

Soros és Rockefeller-pénzek állnak az Izrael-ellenes amerikai szankciók mögött

Az NGO Monitor kiderítette, hogy egy Izrael-ellenes civil szervezet szolgáltatta a „bizonyítékokat” az amerikai külügyminisztériumnak az IDF ellen.