Biden: Netanjahu hibát követ el

Joe Biden amerikai elnök sürgette az izraeli vezetést, hogy „legalább szólítsanak fel” egy hat-nyolc hetes tűzszünetre, és a Fehér Ház ragaszkodott ahhoz, hogy nem történik jelentős politikai változás a két ország kapcsolatában, miután az amerikai elnök Izraelhez intézett felhívásában meg sem említette a Hamászt vagy a túszmegállapodást. Úgy tűnik Biden elnök mostanában először kommunikál valamit, majd a mögötte álló csapat tompítani kénytelen az elnök által mondottakat.

„Amit én kérek, az az, hogy az izraeliek kérjenek tűzszünetet, és a következő hat-nyolc hétre biztosítsanak teljes hozzáférést minden élelmiszerhez és gyógyszerhez, amely az országba érkezik” – mondta Biden az Univision spanyol nyelvű amerikai televíziós csatornának.

„Beszéltem mindenkivel a szaúdiaktól kezdve a jordániaiakon át az egyiptomiakig. Készen állnak a bevonulásra” – mondta Biden. „Készen állnak arra, hogy ezt az élelmiszert behozzák. És úgy gondolom, nincs mentség arra, hogy ne biztosítsuk ezeknek az embereknek az orvosi és élelmezési szükségleteit. Ezt most kell megtenni.”

Arra a kérdésre, hogy Netanjahu jobban aggódik-e saját politikai túlélése miatt, mint Izrael nemzeti érdekei miatt, Biden így válaszolt:

„Szerintem hiba, amit tesz… Nem értek egyet a megközelítésével”.

Az Univision-interjút múlt szerdán vették fel – két nappal azután, hogy az IDF tévedésből csapást mért a World Central Kitchen humanitárius segélyszervezet konvojára, és egy nappal azelőtt, hogy telefonbeszélgetést folytatott Netanjahuval, amelynek során állítólag azzal fenyegetőzött, hogy megszünteti Izrael támogatását a háború alatt, ha Jeruzsálem nem tesz jelentős változtatásokat a gázai humanitárius válság kezelése érdekében.

Órákkal a telefonbeszélgetés után a biztonsági kabinet egy sor gesztust hagyott jóvá, amelyek célja a Gázába irányuló segélyek jelentős növelése volt.

Az elmúlt napokban a háború kitörése óta a legnagyobb számú segélyszállító teherautó érkezett az övezetbe, és az Egyesült Államok üdvözölte a lépéseket, ami megmagyarázhatja, hogy a kormány miért nem követelt egyoldalú izraeli tűzszünetet, ahogyan azt Biden a múlt héten tette.

Az interjú sugárzása után a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője ragaszkodott ahhoz, hogy Biden megjegyzései a kormánya által jelenleg tárgyalás alatt álló tűzszünetre vonatkoztak, amelynek keretében hat-nyolc hét alatt mindösszesen 40 túszt engednének szabadon a jelenleg is fogvatartott 133-ból.

„Nincs változás az álláspontunkban. Az elnök megismételte régóta fennálló álláspontunkat: azonnali tűzszünetet követelünk, amely legalább hat hétig tartana egy túszalku részeként”

– mondta a tisztviselő.

„Ez összhangban van azzal, amit Biden elnök az évértékelő beszédébenés amit mi is többször elmondtunk” – tette hozzá a Fehér Ház magas rangú tisztviselője.

Ugyanakkor órákkal az interjú sugárzása előtt Biden vezető tanácsadói jegyzőkönyvbe vették, hogy az USA egészen más megközelítést alkalmaz, és azt állítják, hogy a Hamász, nem pedig Izrael akadályozza a megegyezést, amely a harcok hosszabb szünetelését, a túszok szabadon bocsátását és a Gázába irányuló segélyek beáramlását eredményezné.

„Már ma létrejöhetne egy olyan tűzszünet, amely több hétig tartana, és tovább lehetne ráépíteni, ha a Hamász kész lenne elengedni néhány embert, úgyhogy irányítsuk a figyelmet oda, ahová való…

Úgy vélem, Izrael készen áll, és a Hamásznak is az asztalhoz kellene lépnie, és készen kellene állnia erre”

– mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

A Hamásznak „most lehetősége van arra, hogy elfogadja a tűzszünetre és a túszokra vonatkozó javaslatot. A labda a Hamász térfelén van. A világ figyeli, hogy mit tesz”

– mondta Antony Blinken amerikai külügyi államtitkár.

A múlt hónapban az Egyesült Államok lehetővé tette az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy olyan határozatának elfogadását, amely tűzszünetet és túszok szabadon bocsátását követelte, de az előbbit nem tette kifejezetten az utóbbitól függővé.

Biden tisztségviselői ezt követően hosszasan hangsúlyozták, hogy ez nem jelent eltérést politikájuktól, amely a túszügyletet tekintette az egyetlen útnak a tűzszünethez.

jelenti a Times of Israel

Izrael elmúlt hat hónapja számokban

Az izraeli hadsereg féléves összegző statisztikáját az Arutz7 osztotta meg az október hetedikei mészárlás nyomán kezdődött Vaskardok háborúval kapcsolatban.