Izrael elmúlt hat hónapja számokban

Az izraeli hadsereg féléves összegző statisztikáját az Arutz7 osztotta meg az október hetedikei mészárlás nyomán kezdődött Vaskardok háborúval kapcsolatban.

A háború kezdete óta 300 000 tartalékost hívtak be.

604 izraeli katona esett el, közülük 260-an a gázai szárazföldi hadműveletek során. Október hetedike óta 3811 katona sérült meg.

Izrael több mint 12 000 rakétatámadást állt ki, közülük mintegy 9100-at Gázából, 3100-at Libanonból, 35-öt pedig Szíriából lőttek ki terroristák a zsidó államra. Mintegy 3250 rakétakilövő állást foglaltak le vagy semmisíttettek meg az izraeli katonák.

Az izraeli hadsereg által támadott területeken százezer evakuációs telefonhívást bonyolítottak le, 9,3 millió evakuációs szórólapot szórtak szét, és 15,5 millió szöveges-, valamint 17 millió hangüzenetet küldtek ki az izraeli hadsereg illetékesei annak érdekében, hogy a civil lakosság időben elmenekülhessen. Mint látható, az izraeli hadsereg nagy hangsúlyt fektet a civil lakosság védelmére, és időben felszólítja a lakosokat a helyszín elhagyására, hogy átmenetileg olyan, biztonságosabb helyekre költözhessenek, ahol nem zajlanak a harcok és ahova a humanitárius segélyeket irányítják.

A háború kezdete óta az egészségügyi egységek szakértői forró drótot üzemeltetnek, melyen keresztül pszichológiai támogatást nyújtanak. Mintegy 3800-an fordultak hozzájuk mindeddig segítségért az elmúlt fél évben.

A háború hat hónapja alatt mintegy 950 alkalommal evakuáltak sebesülteket helikopterrel, összesen 1300 embert. Emellett mintegy 2360 alkalommal más járművel hajtották végre a sérültek evakuálását.

52 ezren vettek részt gyakorlatokon ebben az időszakban, és 140 főhadiszálláson mintegy hatszáz alkalommal tartottak egész zászlóaljakra kiterjedő gyakorlatokat.

Gázában nagyjából 32 ezer célpontot támadtak a levegőből, és a terroristák infrastruktúrájának mintegy 4250 darabját semmisítették meg. Az északi fronton 3300 szárazföldi célpontot támadtak az izraeli katonák, közülük 1400-at a levegőből.

Az Izrael elleni globális támadás

Melanie Phillips brit publicista szerint sok nyugati ország vezetése magáévá tette az igaztalan palesztin narratívát.

Az izraeli katonák együttesen 165 ezer órányi tengeri és 185 ezer óra légi bevetést tudhatnak maguk mögött.

Gázában 12 ezer terroristát öltek meg, köztük magas rangú tiszteket és parancsnokokat is. Az északi fronton 330 terroristát öltek meg, köztük parancsnokokat is.

Az 504-es titkos egység katonái a háború kezdete óta 4600 kihallgatást folytattak le. Azokat az egyéneket, akik nem vettek részt terrorcselekményekben, a lehető leghamarabb biztonságos helyen engedik szabadon Gázában. Akiknél felmerül a terrorcselekmények elkövetésének gyanúja, azt átadták az izraeli igazságszolgáltatásnak.

Gázában mintegy háromezer csomag humanitárius segélyt dobtak le mintegy 50 repülőút során. Hat működő tábori kórházat üzemeltetnek. A Nicáná és a Kerem Sálom határátkelőkön összesen 19 776 teherautónyi segélyt vizsgáltak és engedtek tovább az izraeli illetékesek, ezek összesen mintegy 369 990 tonnányi segélyt szállítottak: ételt, vizet, egészségügyi felszerelést, főzéshez való gázt, stb.

Jehuda és Somronban (Júdea és Szamária) az izraeli erők mintegy hatezer alkalommal hajtottak végre akciót. 420 terroristát megöltek, 3700 körözött személyt letartóztattak – utóbbiak közül nagyjából 1600-an a Hamász tagjai.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Robert C. Castel: Irán válaszolni fog, de hogy mit, azt nem még nem tudni

E heti helyzetértékelésünk egyenesen Izraelből.